Чому українцям відключають світло і чого чекати взимку (ІНФОГРАФІКА) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українцям відключають світло і чого чекати взимку (ІНФОГРАФІКА)

Енергетика
6280
Уже в другий день зими в Україні почалися вимушені відключення електроенергії: першими “жертвами економії” стали жителі Києва та Харкова. Вчора, за інформацією “Укренерго”, відключали ще й донеччан і дніпропетровців.
Причина зниження вироблення електроенергії – банальний брак вугілля: станції для економії зменшують його витрата і знижують потужність генераторів, що виробляють електроенергію, а також вихід в аварійний ремонт енергоблоку №3 Запорізької АЕС (потужність 1000 МВт), який обіцяють запустити до кінця тижня. У результаті “струму” починає не вистачати, особливо взимку – коли споживання зростає в рази.
“Через втрату вугільних шахт Донбасу, зараз немає чим завантажити котли ТЕС, що працюють на антрациті. На більшості ТЕС залишилося запасів вугілля на чотири-п’ять днів. Нові віялові відключення енергії будуть, коли похолодає ще більше”, – говорить співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Парадокс ситуації в тому, що на підприємствах Донбасу вугілля є. Але доставити його на ТЕС немає можливості: через бойові дії постраждала залізниця.
Чому українцям відключають світло і чого чекати взимку (ІНФОГРАФІКА)
ПОПЕРЕДЖАЛИ. За даними “Укренерго”, 2 грудня відключили споживачів 2800 МВт “струму” (приблизно 10% від загальної кількості потужностей, див. Інфографіку) – великі підприємства, житлові будинки, транспорт та установи, 3 грудня – споживачів вже 3100 МВт.
Як роз’яснили нам у “Укренерго”, причина в тому, що електростанції країни в той момент виробляли менше електроенергії, ніж споживалося. Щоб уникнути аварійних відключень електрогенераторів на станціях через перевантаження, довелося в ручному режимі на кілька годин “обрубати” частину споживачів.
Енергогенеруючі компанії серйозно стурбовані ситуацією. Як повідомили нам у найбільшій з них – ДТЕК, їх керівництво ще в серпні попереджало Кабмін, що Україна зіткнеться з гострим дефіцитом вугілля, але заходи, які пропонувала зробити компанія (наприклад, виділити державним ТЕС кошти для закупівлі вугілля заздалегідь, для уникнення кризи) не були прийняті.
“У зиму теплова генерація увійшла з рекордно низькими запасами вугілля на складах, – констатують в ДТЕК. – Причини проблем у тому, що вугілля, яке споживають ТЕС, знаходиться на території Луганської та Донецької областей, і його звідти неможливо вивезти. Крім того, ТЕС у Донецькій і Луганській областях відчувають складності з повною видачею потужності в енергосистему України, оскільки треба спочатку відновити зруйновані лінії електропередач “.
У компанії попереджають: пережити опалювальний сезон країні буде вкрай складно. “З серпня ДТЕК робить все можливе, щоб мінімізувати наслідки ситуації на Донбасі для енергосистеми України. Ми закупили імпортне вугілля на суму понад 1 млрд грн. Шахти ДТЕК у повному обсязі забезпечують українські ТЕС, що працюють на газових марках вугілля. Ситуацію ускладнює те, що з 21 листопада Росія припинила відвантаження сплаченого нами вугілля без офіційного пояснення причин. Щоб наші ТЕС не припинили виробляти електроенергію і тепло, ми продовжуємо закупівлі імпортного вугілля, у тому числі в Австралії “, – додають енергетики.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас