...Те, що обіцяв «старий» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

...Те, що обіцяв «старий»

Казна та Політика
887
Президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з віце-президентом США Джозефом Байденом 21 листопада обіцяв створити новий український уряд до початку роботи Верховної Ради восьмого скликання і за шість днів. Слово, як кажуть, не горобець, його потрібно тримати і відповідати за нього.
«ІНОЗЕМНЕ» ПИТАННЯ
Директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала згоден з деякими західними ЗМІ в тому, що для української влади сьогодення — це час історичних звершень або ж час небаченого провалу. Коментуючи появу в українському уряді іноземців, Бала зазначає, що доти, доки в нас буде недовіра між основними політичними парламентськими силами і протистояння між ними, буде і основа для розгойдування ситуації, і наші північні сусіди будуть цим користуватися. Він нагадує про реформи російського царя Петра I, теж, до речі, Петра Олексійовича, який запросив до Росії іноземців. «Залучення іноземців до України за своєю формою досить привабливе, а за своїм сенсом — помилкове. Це сигнал для українського суспільства, що політичний клас фактично розписується в своїй нездатності робити необхідні країні речі».
«Чи потрібно звати іноземців? — запитує політолог, — якщо в Україні є чимало освічених професіоналів — патріотів своєї країни, спроможних обійняти ті чи інші посади в Кабміні». «Хоча я знаю, що вони це зроблять, я не радив би, — говорить він і продовжує: — Мені хотілося б вірити, що прийде якийсь іноземець, який буде більшим патріотом, ніж українці, але я в цьому дуже маю сумнів». Ґрунтуючись на історичних прикладах, Бала стверджує, що «найманці приходили до влади, але бували моменти, коли вони розверталися і йшли геть, або навіть завдавали удару в спину». «Ніхто, окрім нас, не вирішить наших проблем, — стверджує експерт, — українські національні інтереси хвилюють лише Україну». Він вважає, що коли «варягам» дадуть Мінфін чи Нацбанк, то з цим ще можна якось змиритися, особливо, якщо ці люди будуть спроможні розмовляти з міжнародними фінансовими інституціями.
«Тепер ми розуміємо, чому дев’ять місяців не проводилися реформи: бо в уряді не було іноземців, — іронізує народний депутат сьомого і попередніх скликань, глава Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній». Він нагадує, що свого часу Президент Кравчук залучив до консультативної ради на чолі з відомим у світі економістом Богданом Гаврилишиним багато авторитетних іноземців, і запитує, хто заважав зробити те ж саме нинішньому Президентові. На думку колишнього депутата, питання з іноземцями свідомо запускається для того, щоб відвернути увагу українців. Він говорить, що добір людей на міністерські посади, всупереч обіцянкам, провадиться непрозоро, конкуренції між кандидатами немає, як немає у кандидатів і своїх програм. «Це кулуарщина і візантійщина — вони як були, так і залишаються, змін я не бачу», — констатує Доній.
ЗАКОН ТЕРТЯ
Проте він бачить і оптимістичні моменти в нинішній ситуації. Величезним плюсом він називає те, що ця влада «не монолітна, бо ні Порошенко, ні Яценюк не розуміють сенсу демократії». «Якби влада була, не дай Боже, монолітною, то вони б закатали під асфальт все громадянське суспільство і весь бізнес, — передбачає експерт, — Порятунок для громадянського суспільства, дрібного і середнього бізнесу — це те, що між цими основними фінансово-олігархічними угрупованнями, які згрупувалися довкола Порошенка і Яценюка, існує тертя і конкуренція. І добре також, що коаліція складається з п’яти структур, у тому числі міноритарних, які є балансуючими та стримуючими чинниками».
Явно критично налаштований щодо створюваного уряду керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, все ж таки вважає, що він буде більш працездатним і ефективним, аніж перший уряд Яценюка. У той же час він не думає, що це буде уряд реформаторів. Бала також вважає, що для проведення реформ має бути бажання вищої політичної влади, а люди, які їх (реформи) реалізують, мають мислити категоріями геополітики і геоекономіки. Він упевнений, що Україні зараз потрібна програма дій на 2015 рік, і під цю програму, на його думку, потрібно б набрати до уряду не реформаторів, а управлінців-організаторів, які зможуть побудувати той інструментарій, за допомогою якого цю програму можна буде втілити в життя.
РОТАЦІЯ ЯК ПОЗИТИВ
Скільки місяців проіснує уряд, який створюється сьогодні? Відповідаючи на це питання «Дня», Золотарьов, не замислюючись, відповів: «До шести місяців». (Цікаво, що подібний прогноз того ж дня озвучив також партнер управляючої інвестиційної компанії Dragon Capital Браян Бест. Він вважає, що інвестори готові чекати на реформи не більше чотирьох-шести місяців. «Якщо вони не побачать жодних позитивних змін, то переорієнтуються на інші ринки», — впевнений бізнесмен.)
Балу поправив Золотарьов, зазначивши, що згідно з Конституцією уряд не можна відправити у відставку раніше, аніж за рік. А Доній зазначив, що «прискорена ротація влади — це позитив». Він нагадує, що в 90-ті роки, після оксамитових революцій, парламенти деяких європейських країн спеціально прийняли ухвалу про те, що парламенти у них обиратимуться не на чотири, а на два роки. Доній думає, що «ця влада, як і попередня, робитиме все, щоб стати вічною». «Якби уряд наражався на постійну небезпеку прискореної ротації, — впевнений він, — то був би змушений прискорити і проведення реформ. Наразі я такого не бачу».
Вiталiй Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас