Долар на світових ринках продовжить зростати і в 2015 році - консенсус-прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар на світових ринках продовжить зростати і в 2015 році - консенсус-прогноз

Валюта
3420
Прогнози по валютному курсу, як відомо, не дуже надійні. Коли аналітики BNP Paribas порівняли консенсус-прогноз для групи валют країн, що розвиваються з реальною зміною їх курсу за 12 місяців, найкраще, сказане ними, було те, що прогнози виявилися «помірно корисні … як показник інвестицій, які здійснюються всупереч тенденціям на ринку».
Консенсус-прогнози досить часто виявляються звичайною екстраполяцією, заснованою на останніх ринкових змінах. Однак недавнє дослідження Commerzbank, в рамках якого вивчалася «поведінка» провідних валют, які активно торгуються, свідчить: намітилися тенденції часто не дозволяють спрогнозувати, як ці валюти поведуть себе в майбутньому.
У такому випадку повинен турбувати інвесторів переважаючий консенсус з приводу того, що долар США, що є самим затребуваним активом поточного року, і в 2015 р продовжить зростати, оскільки США перевершують інші великі економіки, а Федеральна резервна система посилює свою політику?
«Ми всі в одному човні. Ми помиляємося, проте до цих пір не знаємо чому », – говорить Марк Чендлер, фахівець із стратегій Brown Brothers Harriman, який, тим не менш, погоджується з консенсус-прогнозом.
В даний час ставка на зростаючий долар, по видимому, є головним відображенням ринкових очікувань. Для трьох чвертей інвесторів, опитаних Barclays, саме долар – улюблений об’єкт покупки в розрахунку на його подальше зростання. Саме долар зараз в пріоритеті при розподілі коштів між активами для багатьох керуючих фондів, які зазвичай не прагнули грати на валютних ринках.
Однак для того, щоб знайти привід для хвилювання, інвесторам не потрібно згадувати далеке минуле. Багато хто покладав занадто великі надії на долар рік тому – і тільки втрачали гроші в перші шість місяців поточного року. Євро демонстрував сильну і стійку позицію, ослаблення ієни не відбулося, а на високоприбуткових ринках, що розвиваються спостерігався бум короткострокових валютних спекуляцій, що припускають запозичення у валюті держави з низькими процентними ставками, конвертацію та інвестування в цій валюті з високими процентними ставками (carry trade).
З червня показники фондів, що інвестують в валюту, почали поліпшуватися, так як розбіжності в політиці центральних банків спровокували формування більш чітких тенденцій щодо валютних курсів. Однак такі еталонні показники, як індекс Parker FX, свідчать, що доходи залишаються скромними, а багатьом фондам вдається сповна скористатися перевагами зростання долара.
«Нинішня тенденція по долару повинна була принести більше вигоди, – говорить Стівен Джен, керівник хедж-фонду SLJMacro Partners. – Курс цієї валюти сильно змінився за останні три-чотири місяці, проте людям це мало що принесло ». Адже багато фондів, додає він, коли долар почав різко рости, як і раніше дотримувалися стратегій короткострокових валютних спекуляцій на основі процентних ставок – і втратили гроші. Зараз угоди на підвищення долара набули масового характеру. За даними Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами, спекулянти на цих ринках роблять ставку на ослаблення практично всіх великих валют по відношенню до долара. На падіння євро та ієни ставляться майже рекордні суми.
Є кілька посилів, що дозволяють гравцям на підвищення долара і далі вірити в правильність обраної ними стратегії. По-перше, на посилення долара по відношенню до більшості основних валют вже, судячи з усього, налаштувалися впливові політики і чиновники в єврозоні, в Японії, Австралії та інших країнах, а у ФРС мало причин боятися посилення валюти.
«Монетарна політика зараз здійснюється головним чином за допомогою валюти, і я думаю, так буде і надалі», – говорить Георг Папамаркакіс, керуючий директор фонду North Asset Management. Коли процентні ставки наближаються до нуля, більш сильний вплив на економіку починає чинити політика, що впливає на валютний курс, додає він.
По-друге, навіть незважаючи на абсолютну невизначеність щодо термінів і темпів посилення політики ФРС, посилення економіки США в порівнянні з єврозоною або Японією очевидно. Це робить інвестиції в долар більш зручними, ніж, наприклад, в американські державні облігації.
«Валютний ринок став місцем, де в другій половині року люди могли успішно реалізувати макропрогнози», – говорить Алан Раскін, фахівець із стратегій Deutsche Bank. Посилення долара можуть і далі провокувати нові дії ЄЦБ або Банку Японії, як і дії самої ФРС, додає він.
По-третє, гра на підвищення долара, можливо, носить не настільки масовий характер, як здається. Адже Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами відстежує діяльність далеко не всіх інвесторів. Деякі аналітики кажуть, що хедж-фонди, наприклад, не квапляться з повторенням гри «по крупному». Зовсім недавно багато хто з них зазнали серйозних втрат, захоплені зненацька рішенням Банку Японії розширити свої заходи зі стимулювання економіки.
«Багато хедж-фондів і компаній, які торгують на власні кошти (так звані проп-трейдингові фірми, від англ. Proprietary trading. -« Капітал »), втратили можливість», – каже Дерек Хелпенні, фахівець із стратегій Bank of Tokyo Mitsubishi. Стів Інгландер, фахівець із стратегій Citigroup, робить висновок, що «деякі інвестори обома руками вхопилися за зміну курсів євро і долара».
Багато учасників ринку до довгострокової стратегії ще не розкрили свої карти. Центральні банки, можливо, знизили свої резерви в євро, проте їм знадобиться час для зміни цільових показників щодо розподілу резервів в іноземній валюті. Компанії, які хеджують валютні ризики на кілька років вперед, будуть переводити цю страховку в іншу валюту лише поступово. А багато інвесторів, які вкладають в акції та цінні папери з фіксованою прибутковістю, які зазвичай залишають валютні ризики нехеджованими, зараз розглядають можливості захисту своїх портфелів від подальших коливань валютних курсів.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас