Нацбанк пішов на поступки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк пішов на поступки

Валюта
1474
На валютному ринку намітилися послаблення. Нацбанк скасував деякі обмеження, які були введені 22 вересня для зниження попиту на валюту та стабілізації ситуації на валютному ринку. При цьому регулятор залишив за собою право перевіряти контракти на суму понад 50 тис. євро. Банкіри відзначають, що НБУ намагається балансувати, а перевірятися зараз будуть навіть більш дрібні контракти.
Вчора Нацбанк скасував деякі обмеження на покупку валюти, які викликали найбільші протести бізнесу. Регулятор дозволив купувати валюту для здійснення розрахунків за імпортними операціями без ввезення товарів в Україну. Можна закупити долари і для оплати імпортних договорів, за якими продукція була ввезена в країну і пройшла митне оформлення на підставі ввізної митної декларації понад 180 днів. Відповідне рішення закріплене постановою правління НБУ № 685 від 30 жовтня, якою вносяться зміни до постанови № 540 від 29 серпня. Нововведення набирають чинності з 3 листопада.
Інші обмеження, зокрема, з виплати дивідендів, з виведення коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу поза фондових бірж цінних паперів українських емітентів, а також з виведення валюти на підставі індивідуальних ліцензій НБУ (крім ліцензій на розміщення валютних цінностей, виданих юридичним особам), залишилися в силі.
Більш того, Нацбанк залишив за собою право контролювати контракти на суми понад 50 тис. євро. «З метою забезпечення належного контролю з боку уповноважених банків за операціями резидентів щодо оплати робіт, послуг, інтелектуальної власності НБУ знизив поріг документального підтвердження відповідності контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, які є предметом договору резидентів з нерезидентами, кон’юнктурі ринку з 100 тис. євро до 50 тис. євро», – йдеться в повідомленні. Відповідні зміни внесено до постанови № 597 від 30 грудня 2003 року «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями».
Уникнути колапсу
Валютні обмеження діяли більше місяця – з 22 вересня. Тоді вони були прийняті, щоб знизити попит на валюту на міжбанку. Пізніше обмеження були зняті для транспортної галузі та компаній сфери туризму. Представникам інших секторів економіки відстояти свої інтереси не вдавалося. «Ми неодноразово зустрічалися з представниками Нацбанку, писали листи і робили розрахунки, що показували згубність цих рішень для економіки. Добре, що нас почули», – каже генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова. «З одного боку, прогнозовані нами обсяги купівлі невеликі, що не стане суттєвим ударом по резервах НБУ, а з іншого – займатися такими незначними обсягами регулятору, можливо, не хотілося. Хоча постраждати міг не тільки страховий ринок, але і репутація країни в цілому», – зазначає президент Ліги страхових організацій Олександр Залєтов.
До регулятору зверталися також аграрії та представники легкої промисловості, які закуповують сировину (посівний матеріал, добриво, техніку, паливо) за кордоном на умовах відстрочки платежу. «Як тільки ці обмеження вступили в силу, ми спробували донести свою позицію до Нацбанку. З нашими аргументами погодилися, але попросили час, щоб узгодити всі рішення з МВФ», – каже генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.
Зняти валютні обмеження глава Нацбанку Валерія Гонтарєва пообіцяла ще минулого тижня. На щотижневій зустрічі з банкірами вона заявляла, що вже йдуть переговори з МВФ. «Ми ведемо постійний діалог з банками і готові до зняття окремих обмежень на валютному ринку, які перешкоджають нормальній економічній діяльності. Також ми очікуємо стабілізації економічної ситуації, і, отже, їх поетапне скасування», – запевнила вона.
Що стосується зниження порога документального підтвердження відповідності контрактних цін кон’юнктурі ринку, то істотного впливу на ринок воно не зробить. «Попри те, що поріг становив 100 тис. євро, буквально всі контракти на покупку валюту проходили ретельну перевірку з боку регулятора. У нас був випадок, коли для підтвердження заявки на покупку валюти від клієнта на суму 5 тис. євро для оплати товарів Нацбанк вимагав додаткові документи. Хоча ще влітку цей же клієнт без проблем купував за таким самими документами валюту на великі суми без проблем», – розповіли в одному з банків з іноземним капіталом.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас