Україна не зможе виплатити свій зовнішній борг - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не зможе виплатити свій зовнішній борг - експерт

Казна та Політика
6972
По бюджету одразу видно, чи хоче уряд проводити реформи, чи ні. Все видно у закладених статтях бюджету, переконаний директор Інституту розвитку економіки Олександр Гончаров.
“Більше того, якщо зробити іще один революційний та реформаторський крок – то взагалі не створювати бюджет за проектами. Тому що у нас багато бюджетних грошей розкрадається. Починати не з підвищення податків, а з ефективного використання бюджетних статей. Тому те, який бюджет буде прийнято – це важливо”, – сказав експерт. На його думку навантаження на Україну надто велике і країні в 2015 році треба буде оголосити про дефолт. “У 1947 році Великобританія оголошувала дефолт, в 1973 – США, а ми – в 2015. Найголовніше, що у нас унікальний час для того, щоб звернеться до кредиторів про списання хоча б частини боргу. Ми не витягнемо цей борг. Як казав класик, боргова яма – вона найглибша. У неї можна падати все життя”.
Однак, екс-міністр економіки Віктор Суслов не погоджується із таким розвитком подій. “Я не вважаю, що треба оголошувати дефолт. Треба докласти усіх зусиль для реструктуризації боргів. Тому треба вести постійний діалог з кредиторами. Треба знаходити інші непопулярні рішення, які дозволили б Україні або залучити досить великі інвестиції, або позикові кошти. Але врешті треба відповісти і на ряд стратегічних питань – зараз, коли усе, що пов’язане із військовими діями, йде на спад, треба визначитися із нашою подальшою стратегією”, – зазначив екс-міністр.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання зовнішнього боргу України в 2014 році до 102,2% від ВВП. У серпні держборг України перевищив 60% ВВП.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас