Європу очікують десятиліття холодних зим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європу очікують десятиліття холодних зим

Світ
9246
Протягом найближчих десятиліть зими в Європі будуть суворими, повідомляє Bloomberg з посиланням на дослідження японських учених.
Згідно з даними японських вчених інтенсивне танення арктичних льодів стало причиною частих суворих зим в Європі й Азії. Група вчених з Токійського університету під керівництвом Масато Морі оцінила вплив арктичного льоду на атмосферу за останні 34 роки, в результаті чого з’ясувалося, що танення арктичних льодів стало причиною зміни циркуляції морських течій і потоків повітря.
Вченим також вдалося створити модель, яка дозволяє спрогнозувати погоду в найближчі десятиліття. Результати моделювання свідчать, що в найближчі десятиліття суворі зими в Євразії будуть встановлюватися в два рази частіше, ніж зазвичай. Подібний ефект, коли глобальне потепління стає причиною встановлення більш холодної температури в регіоні, пов’язаний з тим, що танення льодів спровокувало надходження холодного арктичного повітря у великих обсягах.
Необхідно зазначити, що “холодна зима” стала одним з ключових факторів ризику при проведенні стрес-тестів Єврокомісією на готовність європейських країн до відключення російського газу взимку 2014 року. Наприклад, двотижневі заморозки стануть причиною дефіциту газу в межах 10% і в країнах Центральної і Західної Європи (Австрія, Чехія, Німеччина, Італія, Словаччина), якщо європейські держави проявлять солідарність в розподіленні тягаря недопоставок. Якщо кооперації не буде, Західна і Центральна Європа не відчують на собі ніяких проблем, зате важче доведеться Польщі та Балканам.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас