Газ для українців подешевшає не раніше весни - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ для українців подешевшає не раніше весни - думка

Енергетика
894
Експерт з питань енергетики Валентин Землянський у коментарі розповів про сучасну газову ситуацію в Україні в контексті останніх тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС, які відбулися вчора, 21 жовтня, в Брюсселі. На думку експерта, можливості зменшення щорічних витрат на газ слід шукати не ззовні, а всередині держави.
“Єдина альтернатива для України зараз – це зменшення споживання в самій країні. Саме сюди варто вкладати кошти. Не варто покладатися на збільшення імпорту, незалежно від джерел”, – сказав експерт.
На його думку, зараз потрібно зосередитися на фінансуванні модернізації власної енергетичної системи.
“Ми маємо застарілу енергетичну систему, зокрема, систему опалення. Зараз потрібно вкладати кошти в її модернізацію. Треба встановити контроль та облік за споживанням енергоресурсів всередині країни. Це суто в компетенції Кабміну”, – сказав експерт.
Він вважає, якби проводилися ці заходи хоча б останні півроку, Україна б зараз знайшла не менше 1-1,5 мільярдів кубометрів газу додатково.
“Якби, на базовому рівні, ми проводили нормальне утеплення приміщень, встановлювали лічильники тощо – ми б економили 4 млрд кубометрів газу щорічно. Тому можливості зменшення витрат на газ слід шукати не ззовні, а всередині держави”, – підкреслив фахівець .
На думку Землянського, передвиборна кампанія – єдиний фактор, який впливає на результативність сучасних переговорів по газу.
“Якщо проаналізувати заяви, які вчора зробили Оттінгер, Продан, Новак, – вихід знайдено. Зараз просто знайшли певну протокольну, політичну причину для того, щоб відкласти ухвалення рішення на тиждень. По суті воно вже є”, – сказав експерт.
Експерт вважає, що на зменшення ціни на газ не варто розраховувати як мінімум до весни. Газове питання владнають по мірі вирішення інших проблемних питань між Україною і Росією.
“Зараз ми фактично уклали тимчасову угоду до березня. Відповідно, здешевлення ціни ми можемо очікувати не раніше весни. Це залежить від переговірників від України, які повинні вирішувати весь комплекс питань. Як окрему проблему її потрібно вирішити зараз, перед початком опалювального періоду”, – сказав експерт.
Нагадаємо, що вчора, 21 жовтня, в Брюсселі відбулася чергова “газова” зустріч за участю представників України, Євросоюзу та Російської Федерації. Прогнозують, що 29 жовтня сторони можуть узгодити поставки російського газу до кінця березня 2015 року з ціною 385 дол. США за 1 тис. куб. метрів без принципу “бери або плати”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас