Китай пішов на зустріч "бунтарям": у Гонконзі почалися переговори між владою і протестувальниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай пішов на зустріч "бунтарям": у Гонконзі почалися переговори між владою і протестувальниками

Світ
533
Переговори між адміністрацією Гонконгу і представниками протестного руху Occupy Central почалися у вівторок, 21 жовтня, після що тривали більше трьох тижнів протестів.
Про це повідомляє агентство AFP.
За даними агентства, в зустрічі беруть участь п’ять представників від студентських об’єднань і таке ж число представників виконавчої влади, включаючи головного секретаря, другої людини в адміністрації Гонконгу Каррі Лама і секретаря з конституційних питань та відносин з Китаєм Лау Конг-Ва.
“Я сподіваюся, що цей діалог зможе пом’якшити напружену в суспільстві атмосферу”, – заявив Каррі Лам на початку зустрічі.
Відзначимо, що це перші двосторонні переговори з моменту початку протистояння.
Між тим, як повідомляє Рейтер, декількома годинами раніше глава уряду Гонконгу Лян Чженьін заявив про можливість виконання частини вимог мітингувальників та проведенні “більш демократичних” виборів в 2017 році. За його словами, йдеться зокрема про демократичні зміни в колегії вибірників, призначеної Пекіном.
Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. В XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки в 1997 році. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої обширні комерційні та соціальні свободи в рамках проекту “одна країна, дві системи”. Пекін, однак, в останні місяці все активніше втручається в справи Гонконгу. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести в 2017 році в Гонконзі прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, які раніше призначався підконтрольною пекінським властям колегією вибірників. У червні протестуючі провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав не дійсним.
В серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всі кандидати на виборах 2017 року спочатку схвалені урядовим комітетом. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас