Як пов'язані криза в Аргентині та покупка золота? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як пов'язані криза в Аргентині та покупка золота?

Світ
544
За останні роки повідомлення з Аргентини носили лише негативний характер: економіка країни поступово руйнується. Цей процес сприяє дестабілізації політичної системи країни, але що ще гірше – б’є по кишені простих жителів.
У 2001 р Аргентина опинилася не в змозі виплатити борги кредиторам на загальну суму близько $ 95 млрд, оголосивши рекордний дефолт у світовій історії. З тих пір інвестори вкрай неохоче вкладали кошти в економіку країни. Але навіть незважаючи на це, починаючи з 2002 р, після того як була подолана депресія, почався різкий економічний ріст. За одне десятиліття ВВП Аргентини виріс в п’ять разів і перевищив значення $600 млрд.
Однак подібна динаміка зберігалася недовго. У 2009 р, коли світ зіткнувся з надзвичайно тяжкою фінансовою кризою, економіка Аргентини також опинилася під ударом. Після 6 років безперервного зростання економічний розвиток країни був на межі краху. З метою підтримати економіку країни уряд прийняв рішення почати програму стимулювання, тобто надання великих обсягів пільгової ліквідності, за аналогією зі стимулюючими заходами в США і ЄС.
В результаті таких заходів обсяг грошової маси зріс практично в чотири рази. Жителі Аргентини, побоюючись девальвації національної валюти, кинулися до обмінників, намагаючись убезпечити свої накопичення від цього руйнівного процесу. Природно, в першу чергу купували долар як «найтвердішу» валюту. Через що різко збільшилася попит ЦБ країни був змушений ввести обмеження за обсягами доларів, що видавалися на руки, так як валютні резерви країни швидко скорочувалися. Однак подібне рішення лише сприяло зростанню тиску на аргентинський песо.
Аргентинський песо може по праву називатися найгіршим серед великих валют в 2014 р. Песо подешевшав на 22% на тлі економічного спаду і дефолту за облігаціями в липні, що прискорило втечу капіталу з країни. Уряд звинуватив іноземних інвесторів в спробі спровокувати девальвацію самостійно, підігріваючи чутки про те, що Аргентина, мовчазно визнаючи це, готується до гіршого.
Різниця між поточним курсом і неофіційним, який використовується в офшорній торгівлі облігаціями, збільшилася до рекордного рівня в цьому місяці – 5 песо. Аналітики, опитані Bloomberg, очікують знецінення песо на 10,3% до кінця року до 9,37 песо за долар, хоча на чорному ринку курс долара сягає 15 песо.
Виникає справедливе запитання: чому жителі країни не купували золото, прагнучи захистити свої кошти від девальвації? Це було б логічним вирішенням проблеми “в чому зберігати кошти?”. Але в 2012 р влада країни також заборонила купувати золото в особистих цілях. Єдиним місцем, де його можна було придбати (в досить маленьких об’ємах), був один-єдиний банк в Буенос-Айресі. Так що до того моменту, коли в країні почалася гіперінфляція, прості люди не мали доступу ані до доларів, ані до золота.
Як гоовориться в матеріалах сайту sproutmoney.com, не тільки Центральний банк Аргентини вибрав подібну стратегію виходу з кризи.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас