Після Вашингтона: 10 тез Валерії Гонтарєвої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після Вашингтона: 10 тез Валерії Гонтарєвої

Казна та Політика
1762
На цьому тижні українська делегація на чолі з Валерією Гонтарєвої повернулася з Вашингтона, де брала участь у щорічній зустрічі Міжнародного валютного фонду. Там представники України проводили переговори як з МФК, так і з колегами з інших країн. Також їм вдалося поспілкуватися, зокрема, з відомим меценатом Джорджем Соросом, який пообіцяв зібрати конференцію донорів, готових виділити кошти для відновлення Донбасу. В цілому, за словами глави НБУ, зустрічі пройшли вельми продуктивно, а українська делегація серед зарубіжних фінансистів була як ніколи популярна. Forbes публікує основні тези Валерії Гонтарєвої, які вона озвучила за підсумками візиту в США.
Про виконання умов перед МВФ
Співпраця з МВФ на сьогоднішній день залишається стратегічним завданням. Об’єднані зусилля НБУ, Кабміну і Верховної ради однозначно говорять про те, що завдання, поставлені перед нами програмою стенд-бай з МВФ, були повністю виконані. Особливо було приємно побачити, [перебуваючи] вже у Вашингтоні, що були прийняті антикорупційні закони. Це те, чого від нас однозначно чекав весь світ, і те, що дуже підтримало нашу делегацію.
Про популярність української делегації
Крістін Лагард зауважила, що, на жаль, та ситуація, яка на сьогоднішній день є в Україні, включаючи військовий конфлікт, насправді загрожує гальмуванням економічного розвитку всього світу. Напевно, тому українська делегація викликала колосальний інтерес. За той тиждень, який я провела у Вашингтоні, перерви між зустрічами становили в кращому випадку 10 хвилин. Всі світові лідери, всі глави центробанків світу просили про зустріч з українською делегацією. У нас було близько п’яти великих панелей з усіма міжнародними інвесторами. Такого інтересу до нашої країни ще не було.
Про підтримку делегації
Таку безпрецедентну підтримки від усього світу я ще не бачила. У керівництві МВФ всі однозначно сказали, що розуміють ситуацію, яка склалася в Україні. Розуміють, що військовий конфлікт впливає на реальний сектор економіки. Розуміють, що все це позначається на нашому експорті, імпорті, і поширюється на платіжний баланс і фінансові потреби.
Глава європейського підрозділу МВФ Пол Томсон сказав, що наша програма повністю виконується, всі цільові показники витримані, і немає сумніву, що в разі необхідності нарощування будь-яких показників ця програма однозначно може бути збільшена. В кінці жовтня – початку листопада нова місія МВФ оцінить реальні цифри.
Про переговори з ключовими партнерами
Зараз розглядається програма DPL-2 зі Світовим банком щодо фінансової стабільності. Ми виконуємо всі вимоги даної програми, тому у мене немає ніяких сумнівів, що наступний транш буде. Маючи таку кількість різноманітної фінансової допомоги та проектів, які ми сьогодні бачимо, ми вважаємо, що є необхідність створення платформи «Україна», де будуть всі наші програми, і вся спонсорська допомога, яку отримає країна. У тому числі, для відновлення Донбасу. Зараз ми думаємо, яким чином таку платформу краще зробити.
Наприклад, програма ЄБРР не тільки допомагає поповнювати міжнародні резерви або дефіцит бюджету, як програма МВФ. Це програма співпраці в таких сферах, які в першу чергу на сьогоднішній день вимагають реформування. Вона має на увазі при необхідності участь в рекапіталізації банків, розвиває відкриття торгового фінансування для НАК «Нафтогаз України» в контексті реверсних поставок газу. Також, можливо, будуть гривнево-валютні свопи та операції РЕПО між ЄБРР і НБУ.
Величезна кількість різної технічної допомоги в розробці проектів, проекти з «Укрзалізницею», створення Фонду прямих інвестицій для українських компаній з підвищеними ризиками. Програма дуже широкомасштабна, і в рамках цієї платформи ми починаємо над нею активно працювати.
Про зустріч з главою Центробанку РФ і кримських активах
З Ельвірою Набіуліною ми обговорювали виключно ті проблеми, які у нас є, і які виникли у зв’язку з окупацією Криму. Як ви знаєте, в сховищі [Ощадбанку на території Криму] знаходиться 3 млрд гривень наших резервів. Я ще раз отримала запевнення, що ці гроші знаходяться на місці. Ще ми обговорювали питання, яким чином ми б могли їх отримати, і питання активів, у тому числі активів НБУ. Адже в Криму – наші будівлі, активи наших держбанків.
З боку ЦБ РФ піднімалося питання про те, що Агентство зі страхування внесків робило виплати населенню тих гарантованих депозитів, які не були виплачені українськими банками. Зрозуміло, що ми завжди говоримо, що якщо ми будемо розглядати питання депозитів, що залишилися в Криму, то відразу ж ми будемо піднімати питання, як нам забрати активи наших банків, які там залишилися. Якщо хтось хоче вважати, що депозити у нас мають номінальну вартість, а активи нічого не варті, то ми, звичайно, з цим не згодні.
Також пані Набіуліна запевнила, що банкам з російським капіталом будуть надані кошти для докапіталізації. Ми підтвердили, що у нас з російськими банками ніяких проблем немає: вони продовжують працювати, виконувати вимоги перед НБУ, перед вкладниками. Що ж до кримських депозитів у нас буде робоча група, і ми ці питання будемо розглядати в робочому порядку.
Про падіння російського рубля
Можу вам сказати, що якщо ми подивимося на весь світ, то побачимо, що американська валюта зміцнюється до всіх світових валют. Цілком очевидно, що рік до року падіння рубля на 30% або навіть більше є наслідком величезного відтоку капіталу, санкцій, панічних настроїв серед населення. І навіть маючи півтрильйона резервів, якщо почнеться паніка в населення, то я можу тільки поспівчувати нашим російським колегам.
Девальвація рубля, яка відбувається на сьогоднішній день, в наших торговельних відносинах поки має дуже малий ефект. Величезний негативний ефект має призупинення і падіння торговельних відносин з РФ. По відношенню до минулого року це мінус 30%, а в грошах – мінус $5 млрд. Тому в порівнянні з цією цифрою все інше досить незначно.
Про валютні облігації та довіру людей
Я дуже вітаю валютні облігації. Більше того – я хочу, щоб населення вірило банківській системі. Якщо ви звернете увагу, то побачите, що навіть у мирний час населення ніколи не хотіло купувати в доступній кількості держоблігації. Я думаю, що з цим потрібно працювати. Бо якщо весь світ купує наші валютні облігації, якщо Україна не допустила за всю свою історію жодного дефолту, треба працювати з населенням, особливо коли є криза довіри до банківської системи.
Про виведення банків з ринку
Ось три останніх банки: «Меліор», «Аксіома» і ІнтерКредитБанк. Там, по-моєму, жодного клієнта ніколи не було. Ці банки займалися виключно переведенням грошей у готівку в особливо великих розмірах. Банки, які ми виводили з ринку за неплатоспроможність, і далі будемо виводити – для того, щоб очищати систему, щоб вона нарешті почала нормально працювати. А чекати, що банки, з яких давним-давно вивели і вкрали гроші, відродяться самі по собі, нереально.
Про валютні спекуляції
Я дійсно знаю, що на сьогоднішній день ми «допомогли бабусям». З сьомої ранку вже є черги: люди купують – у воєнний час! – валюту і несуть її на чорний ринок. Можу вам сказати, що в міру своїх сил ми працюємо. Питання в тому, чи зможемо ми цю панічну ситуацію на ринку стабілізувати. Чому було введено обмеження в 200 доларів? Виключно щоб стабілізувати курс. НБУ щотижня проводить аукціони на поповнення запасу валюти. Скільки банків до нас звертаються, стільки й отримують продаж за заявками. Як тільки ми заспокоїмо цю панічну ситуацію, система стабілізується – і МВФ нам допоможе з платіжним балансом.
Про роль НБУ в економіці
НБУ – це регулятор. Він не може собою замінити всю економіку нашої країни. Він не може бути ні експортером, ні імпортером. Він не створює платіжний баланс. Він займається тим, що може допомагати країні, у якої проблеми з платіжним балансом, або своїми заборонними заходами, або своїми інтервенціями пережити цей проміжок часу.
Олександр Моісеенко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас