Citigroup: дешева нафта - це прекрасно! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Citigroup: дешева нафта - це прекрасно!

Енергетика
717
Американська фінансова компанія Citigroup Inc. стверджує, що різке падіння нафтових котирувань дасть потужний позитивний імпульс до розвитку світової економіки. Дешеве паливо допоможе заощадити $1,1 трлн і домогтися підвищення економічної активності.
Антикризова дешева нафта
Нафта марки Brent, на основі якої розраховуються котирування російської Urals, в даний момент коштує $83,57, американський бенчмарк WTI – $81,12. Це найнижчі ціни за останні чотири роки, і це падіння на 20% в порівнянні з середніми ціновими рівнями за цей період. Хоча й раніше котирування в окремі моменти наближалися до $80, такого сильного падіння, як зараз, ми не бачили.
Citigroup стверджує, що цьому треба радіти. Враховуючи нинішню ціну нафти, можна підрахувати, що закупівельники економлять $1,8 млрд щодня. І мова йде про покупців сирої нафти, а з нафтопродуктами та іншими котируваннями, дотичними до сировини, ситуація розвивається за за ефектом доміно: у США бензин вже коштує $3,163 за галон, що є найнижчим рівнем за три з половиною роки, про що повідомляє американська компанія з авторитетним назвою AAA. При цьому індекс сировинних товарів, який розраховується Bloomberg, просів до мінімуму за п’ять років і зараз тримається на 50% нижче рівня піка, досягнутого в липні 2008 р.
Дивлячись на всі ці показники, голова відділу досліджень ринку сировини Citigroup Ед Морс каже, що економічна активність у світі повинна підвищитися, адже бізнес буде економити на паливі. У компаній і споживачів з’явиться більше вільних коштів, які вони витратять на товари. Таким чином, рітейл і інші сектори повинні отримати додатковий приплив ліквідності.
Що стосується самих експортерів сировини, які, зрозуміло, відчувають певний тиск через падіння котирувань, то багато чого буде залежати від ОПЕК, що виробляє 40% всієї нафти, і Саудівської Аравії, зокрема. Недавно стало відомо, що найбільший експортер організації відмовляється скорочувати виробництво, незважаючи на надлишок пропозиції на ринку, і готовий демпінгувати в спробі відвоювати у конкурентів, у тому числі у партнерів по картелю, нові ринки збуту. Масла у вогонь підливають і США з Канадою, які нарощують виробництво нафти, яка важко видобувається, і вже вийшли на найвищий рівень видобутку з 1965 р. Паралельно з цим Америка перестала купувати сировину у Нігерії, яка також є членом ОПЕК і тепер насилу знаходить покупців.
Позитивний відгук експерта Citigroup про таку динаміку на ринку корелює з результатами опитувань, проведених Bloomberg. Економісти вірять, що зниження сировинних котирувань допоможе світовій економіці вирости на 2,98% наступного року, що буде кращим результатом з 2010 р.
Дешевшають не тільки нафтопродукти, а й газ, мідь, сталь і сільськогосподарська продукція. “Всі види сировинних товарів в якійсь мірі залежать від енергетичного сектора”, – говорить Ед Морс. “Більш дешева нафта – це плюс як для споживачів, так і для індустріального виробництва та обробної промисловості, особливо якщо враховувати, що зима близько”, – підтверджує Мірто Соку, аналітик Sucden Financial Ltd.
Погляд крізь рожеві окуляри
Зрозуміло, не можна сприймати такий позитив без частки здорової критики. По-перше, ситуація в ОПЕК є ненормальною. Саудівська Аравія, демпінгуючи, може покарати саму себе, а її партнери, можливо, раз і назавжди розчаруються у співпраці з Ер-Ріяд.
По-друге, занадто різке падіння котирувань негативно позначається на зростанні ВВП держав-експортерів, які не є членами ОПЕК, серед яких Росія з бюджетом, зверстаним з розрахунку $93 за барель.
По-третє, ряд експертів вважають дії Саудівської Аравії спробою протестувати реальний рівень рентабельності сланцевих родовищ США і бітумінозних пісків Канади, тобто в будь-який момент королівство може переглянути політику.
Нарешті, зменшення вартості нафти і нафтопродуктів – один з ключових чинників тиску на інфляцію. І тут може постраждати Європа, адже вона цього року насилу запобігає дефляції. Згідно з інформацією Bloomberg інфляція в єврозоні цього року складе лише 0,5%, а от світовий рівень цін зросте на 2,47%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас