FT: Бульбашка біткоін лопнула, але у криптовалюти все ще є майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Бульбашка біткоін лопнула, але у криптовалюти все ще є майбутнє

Валюта
7121
Бульбашка біткоін лопнула. Це було абсолютно передбачувано, але наслідки для ринку зараз величезні. За даними coinbase.com, лише за останні два місяці вартість криптовалюти упала в доларах приблизно на 44%. Ціна досягла піку в приблизно $ 1150 в минулому році, а на цьому тижні складає менше $ 330.
Грати на ринку зараз погана ідея. Оскільки ще є прихильники біткоінів, які передбачають, що ціна може досягти $ 10 000 за три роки, капітуляції не було. Але в будь-якому випадку вартість валюти зараз десь на 160% вище, ніж два роки тому, ще вистачає місця для падіння.
Прихильники біткоін все ще ведуть месіанські розмови про революційний потенціал цієї системи електронної готівки. Противники критикують ідею, називаючи її схемою Понці і шахрайством. Краще проігнорувати цей спір, примирившись з тим, що криптовалюта не витіснить банки або уряди, і поглянути на численні ідеї, які венчурні інвестори пробують реалізувати за допомогою технологічної платформи, що лежить в основі біткоін.
Ключовий прорив біткоін полягав у тому, що ця технологія дозволяла двом людям обмінюватися грошима безпосередньо, без посередника, і робити це повністю в цифровій формі. До появи біткоін це було можливо тільки в фізичному світі, за допомогою готівки. Оскільки платіжні системи залишаються дорогими і неповороткими, у біткоін є шанси допомогти. Кремнієва долина впевнена, що так і буде. За підрахунками coindesk.com, в пов’язані з біткоін стартапи з 2012 р інвестували $317 млн​​. Потік прискорюється: цього року інвестиції склали $224 млн.
Як стверджує coindesk.com, в 2014 р венчурні інвестори вкладають в технологію біткоін більше, ніж в весь інтернет в 1995 р. Що роблять ці стартапи? Найчастіше вони пропонують «гаманці», за допомогою яких зручніше зберігати біткоіни і розплачуватися ними. Є навіть стартапи, які намагаються просувати біткоін в Африці.
У більшості випадків вони поділяють філософію, що біткоін – це як «інтернет до Netscape», як висловився Джеремі Еллер, засновник стартапу Circle, який дозволяє користувачам платити один одному в біткоін за допомогою мобільних телефонів. Валютний протокол існує, але поки ніхто не придумав, як зробити його більш простим у використанні. Тому венчурні інвестори приділяють більше уваги компаніям, які спрощують використання біткоін, в надії, що це сучасна версії Netscape.
Венчурні інвестори сумніваються, чи не став біткоін «рішенням у пошуках проблеми», як називали лазер в перші роки після його винаходу. Біткоін потрібні потужні комп’ютери. Мало хто розуміє це. Може, ці стартапи намагаються знайти технології застосування, хоча чого то більш простого вистачило б?
Дві головні проблеми банківської галузі – зробити транзакції доступними для бідних, які не можуть дозволити собі відкривати рахунок, і зменшити плату за обмін валюти.
У Східній Африці сервіс m-Pesa, що дозволяє людям без рахунків в банках обмінюватися грошима за допомогою звичайних мобільних телефонів, вразив галузь. На валютному ринку сервіси типу британського TransferWise використовують стандартні інструменти соціальних мереж, щоб допомагати обмінювати валюту. У цьому контексті використання біткоіни виглядає як розколювання горіха відбійним молотком.
Набагато цікавіше використання ланцюжків блоків, бази даних, що зберігає інформацію про транзакції в біткоіни. Річард Гендал Браун, який відповідає за фінансові інновації в IBM, вказує на те, що розробники знайшли спосіб випускати і передавати через ці ж ланцюжки блоки монет різного кольору або навіть акції різних компаній.
Це вже зовсім інше. Але якщо ця ідея буде реалізована, вона може зробити революцію в операціях банків і компаніях по забезпеченню безпеки. Навіть самі банки зацікавила ця ідея. Немає сенсу сперечатися, чи є біткоіни валютою. Головні питання для тих, хто залучає інвестиції в цю технологію, набагато простіше: чи може вона заощадити гроші? Яку проблему вона повинна вирішити?
Виходячи з цього достатньо прозаїчного підходу, навіть після міхура біткоіни може привести до революції. Але підприємцям спочатку потрібно знайти задовільні відповіді на ці питання.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас