Росія запропонувала поставити в Україну вдвічі більше газу - міністр енергетики РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія запропонувала поставити в Україну вдвічі більше газу - міністр енергетики РФ

Енергетика
4778
Щоб нормально пережити зиму, Україні не вистачає приблизно 9-10 млрд кубометрів газу. Так оцінив ситуацію із запасами газу в Україні голова Міністерства енергетики Росії Олександр Новак.
За даними Асоціації європейських операторів підземних сховищ газу (GSE), українські ПСГ зараз заповнені приблизно на 52%, в ​​них закачано близько 16,7 млрд кубометрів газу. Прем’єр-міністр України Яценюк минулого тижня заявив, що для нормального проходження опалювального сезону його країні не вистачає приблизно 5 млрд кубометрів.
Однак, за словами Новака, реальна нестача газу вдвічі більше, так як близько 5 млрд кубометрів газу в українських ПСГ припадає на так званий «буферний газ», необхідний для створення в сховище потрібного тиску. Реально ж використовувати взимку можна буде лише 11-12 млрд кубометрів.
«За нашими оцінками, недостача становить до 9-10 млрд кубометрів. Це, звичайно, великий обсяг. Необхідно відновлювати поточні поставки, для того щоб забезпечити нормальне проходження зими і баланс енергоспоживання в Україні, і, відповідно, надійні поставки європейським споживачам», – пояснив Новак під час зустрічі з главою уряду Росії з Дмитром Медведєвим.
Покрити дефіцит могли б поставки «Газпрому», які, як запевнив Новак, можуть бути відновлені вже в жовтні 2014 року. Однак, щоб отримати російський газ, Україні доведеться виконати низку умов.
«Вони полягають в наступному:«Газпром» може поставити «Нафтогазу» мінімальні обсяги – 5 млрд кубічних метрів за системою takе-or-pay і в режимі передоплати,«Нафтогаз» зобов’язаний буде сплатити в режимі передоплати газ в обсязі 5 млрд кубічних метрів. При цьому додатковим аукціоном може бути ще 5 млрд кубометрів, але вже не по системі take-or-pay, а по системі додаткових заявок, якщо такі знадобляться в результаті зимового проходження та температурного режиму», – пояснив Новак.
Міністр також зазначив, що пропозицію російської влади підтримує і Єврокомісія, яка готова гарантувати погашення Україною заборгованості в розмірі $ 3,1 млрд.
«В даний час наша загальна пропозиція з Єврокомісією розглядається українською стороною. Ми чекаємо відповідь. Ми вважаємо, що таке пакетне рішення на 6 місяців може стати хорошим рішенням проходження осінньо-зимового періоду, надійного постачання європейських споживачів, і в даному випадку ми обговорили і ціну, за якою може бути поставлений газ. Ця ціна складається на 6 місяців з знижки в розмірі $ 100 від поточної ціни контракту і становить $ 385 за тисячу кубометрів», – сказав Новак.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас