Реєстрація місця проживання та видача паспортів почалася "по-новому", реалізація проекту "Стіна" на кордоні з Росією відкладена і скандальне відсторонення міністра Мусія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстрація місця проживання та видача паспортів почалася "по-новому", реалізація проекту "Стіна" на кордоні з Росією відкладена і скандальне відсторонення міністра Мусія

3125
Відсторонення голови МОЗ, реєстрація місця проживання та видача паспортів “по-новому”, обвал рубля змусив ЦБ Росії провести масштабні інтервенції, реалізація проекту «Стіна» на кордоні з Росією відкладена – такими були найважливіші новини середи, 1 жовтня
Перший день жовтня видався не тільки теплим і сонячним, але також і багатим на цікаві новини, якими я з вами ділюся в традиційних підсумках, друзі. Отже, “скандалом дня” стало рішення Кабміну про відсторонення Олега Мусія від посади голови МОЗ – за бездіяльність в питанні державних закупівель. “Я давав персонально десятки доручень на засіданнях Уряду, на наших нарадах. Як бачу, не почули. … Я з цим миритися не буду”, – заявив прем’єр Яценюк. Після порції критики міністра охорони здоров’я відсторонили від займаної посади, а також зняли з посади його першого заступника. Крім цього, Кабмін звернувся до Генпрокуратури щодо розслідування бездіяльності МОЗ у питанні державних закупівель.
Що можна про це сказати? На жаль, але чим далі, тим частіше ми з вами стаємо свідками банальної боротьби за владу, доступ до бюджетних грошей та інші принади української реальності. І чим ближче до виборів, тим подібних “показових покарань” буде більше – адже якось треба пояснювати виборцям, чому за більш ніж півроку роботи реформ – кіт наплакав, газ доводиться економити, а електрику – “віяльно відключати”.
Позитивною новиною дня сміливо можна назвати те, що з 1 жовтня реєстрація місця проживання в Україні буде здійснюватися через центри адмінпослуг. Про це повідомили в Державній міграційній службі. Крім того, через подібні центри відтепер буде здійснюватися оформлення та видача паспортів громадян України, в тому числі у зв’язку зі зміною прізвища і заміна пошкодженого, втраченого або викраденого паспорту, вклеювання в паспорт фотографії при досягненні 25-і 45-річного віку, реєстрації та знятті з реєстрації, а також видача довідки про реєстрацію.
Те, що, нарешті, функція видачі паспортів і всього, що з ними пов’язано буде проводиться не в міліції – дуже тішить. Цей совковий пережиток корупції та хабарництва давно пора викорінити. Також давно пора відмовитися від “реєстрації місця проживання” – ще 1 тоталітарної спадщини СРСР. Але поки цього не відбулося, залишається радіти і тому, що змінюється. А ось ще якщо центри адмінпослуг будуть працювати швидко, якісно і без хабарів – тоді владі можна буде впевнено поставити один “плюс” – після багатьох “мінусів”.
Без Росії в моїх оглядах майже не обходиться жоден день, і сьогодні точно такий. Так, 1 жовтня стало відомо, що обвал рубля ЦБ Росії провести інтервенції на $ 581 млн – вперше майже за 5 місяців. Попередній раз він виходив на ринок на початку травня цього року. Це стало відповіддю на історичне падіння рубля в попередні дні – як по відношенню до долара, так і відносно євро. Від себе додам, що вчора ввечері агентство Bloomberg з посиланням на російських чиновників повідомило – Центробанк РФ розглядає можливість введення тимчасових обмежень на рух капіталу. За словами інформаторів, ці заходи розглядаються в якості профілактичних і повинні були бути застосовані в тому випадку, якщо чистий відтік коштів значно підвищиться.
І хоча сьогодні російський регулятор випустив заяву, в якій спростував цю інформацію, його інтервенція, навіть можливість якої в РФ заперечували всі останні місяці, доводить що “дим все таки є”, і на валютному ринку Росії існують дуже серйозні проблеми. І останній найочевидніший доказ цього (для тих, хто не вірить в очевидне) – оперативна підготовка Центробанком РФ плану дій на випадок шокового сценарію зі зниженням нафтових цін до 60 доларів за барель. “Нас попросили, щоб ми робили шоковий сценарій. Ми робили жорсткий, але ймовірний, а нас просили шоковий, тому близько 60 доларів ми там закладемо”, – заявила сьогодні перший заступник голови ЦБ Ксенія Юдаєва. Нагадаю – зараз барель російської суміші Urals коштує 94,5 доларів, тоді як бюджет РФ на найближчі три роки розрахований по 100 доларів.
Ну і остання новина на сьогодні – про нещасливий проект “Стіна” на кордоні з Росією. Як заявив сьогодні помічник голови Державної прикордонної служби (ДПС) Сергій Астахов, його реалізацію … відклали. Як, чому, запитаєте ви? Відповім неймовірно красиво. Виявляється, що спочатку виконавцем вже затвердженого проекту було Мінінфраструктури, але минулого тижня “Стіну” передали ГПС. Але навіщо? Як пояснив міністр інфраструктури Максим Бурбак, в уряді вирішили змінити виконавця проекту з метою “раціонального використання часу”. А відповідна постанова Кабміну буде опублікована “після того, як буде прийнятий і затверджений новий план проекту. Тоді ж уряд заново визначить бюджет і терміни його виконання”, зазначив він.
А тепер ще раз прочитайте пояснення наших бравих чиновників і скажіть – це тільки мені здалося, що сенс озвученого міністром “раціонального використання часу” – це, насправді, банальне і багаторазове затягування будівництва цього життєво необхідного проекту?
Сергій Омельченко, головний редактор Finance.UA
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас