Від яких ліків відмовляться українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від яких ліків відмовляться українці

Казна та Політика
647
Затягування процедури тендерів на поставку ліків спровокує скорочення кількості хворих українців природним чином
Під приводом турботи про споживачів фармакологічні компанії вимагають цінової свободи. Але замість дерегуляції надбавок на ліки МОЗ пропонує заробити більше на продажу дорогих препаратів. Тому препарати, життєво необхідні хворим, стають все недоступнішими. Споживчі переваги пацієнтів вже зводяться до критичного мінімуму.
Пігулки не по кишені
Намагаючись знизити ризики, пов’язані з коливанням курсу валют, дистриб’ютори скорочують терміни кредитування аптечних установ. І це суттєво впливає на асортимент ліків в роздрібних торгових точках – аптекарі роблять ставку на товари з максимальною оборотністю і закуповують менше найменувань препаратів.
Як відзначає директор виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк, найсильніші коливання закупівельних цін відбиваються на ліках від гіпертонії та цукрового діабету, на які поширюється дія пілотного проекту з пільгового відпуску ліків. «Через те що на сьогодні закупівельні ціни на них вже перевищують граничний розрахунковий рівень, позначений у держреєстрі (з урахуванням граничної надбавки 10%), аптекам доводиться продавати такі препарати собі в збиток або взагалі відмовлятися від їх закупівлі», – пояснює експерт.
За словами директора Агентства медичного маркетингу Юрія Черткова, з 25 млн. українців, що мають серцево-судинні захворювання, третина населення (15 млн. осіб) – страждає саме гіпертонією. Що стосується цукрового діабету, то в Україні лише офіційно зареєстровано 1 млн. хворих, ще близько двох мільйонів чоловік мають приховану форму захворювання.
Ще гірше йдуть справи з хворими туберкульозом і онкологією. Оскільки дозволити собі курси з дорогих ліків можуть небагато, на тлі припинення держзакупівель і затягування процедури тендерів цього року кількість таких пацієнтів швидко скорочується природним чином.
На жаль, зараз в аптеки йдуть лише тоді, коли ситуація загострюється до крайності. І негативна динаміка аптечних продажів в доларовому і натуральному вираженні, яка з кожним місяцем прогресує, цю сумну тенденцію підтверджує. Тільки в червні-липні щомісячні продажі ліків скоротилися на 17% – з 160 млн. упаковок (показники літа 2013 року) до 135-137 млн. В грошовому еквіваленті вони скоротилися на чверть – з $ 350 млн. до $ 250 млн.
За інформацією аналітичної системи дослідження ринку «Фармстандарт» / PharmXplorer компанії Proxima Research, за підсумками січня-липня 2014 загальний обсяг роздрібної реалізації товарів аптечного кошика в натуральному вираженні зменшився на 6,1% (до 1,07 млрд. упаковок) і на 10 % в доларовому еквіваленті (до $ 2,2 млрд.).
За результатами дослідження маркетингової компанії SMD лікарські засоби подорожчали на 38,1%: пул вітчизняних препаратів додав у ціні 24,6%, а іноземних – майже 45%. Причому лише за липень середньозважена вартість однієї упаковки ліків зросла до 22,6 грн. по Україні і до 28,5 грн. в Києві.
І в усіх без винятку регіонах України експерти відзначають скорочення фізичного обсягу споживання лікарських засобів російського виробництва. Приміром, продаж торішнього бренда-лідера з РФ арбідолу (від ГРВІ та грипу) за підсумками семи місяців поточного року впав на 43% (в упаковках). Подібна доля спіткала і багато інших розкручених російських брендів: Хондроксид (від остеохондрозу і захворювань суглобів), мексикор (від інфаркту), мексидол (від інсульту). Абияк вдається утримуватися на плаву імуномодуляторам (віферон, ціклофером, Лавомакс).
«Багатьом хронічним хворим через великі ціни та фізичну недоступність життєво важливих препаратів змушені переривати лікування на невизначений термін», – говорить керівник «Аптеки плюс» Микола Костмін.
Захмарна вартість ліків штовхає пацієнтів в обійми виробників біологічно активних добавок і народних цілителів. Однак вилікувати серцево-судинні захворювання і онкологію БАДами та іншими сумнівними мікстурами навряд чи вдасться.
Подвійні стандарти
Виконавчий директор Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) Оксана Гуленко запевняє, що сьогодні через надмірне цінове регулювання багато торгових точок збиткові або працюють з рентабельністю близько 1%. Але, спостерігаючи за появою все нових аптечних установ, в це не дуже віриться.
«Частина мереж активно мінімізують оподаткування, перереєстровуємо форму юридичної власності торгових точок на фізосіб-підприємців (які працюють на єдиному податку)», – пояснює Юрій Чертков.
Незважаючи на те що фармацевтичні заводи, аптеки і дистриб’ютори активно піарять свою допомогу постраждалим в ході бойових дій, здоров’я звичайних пацієнтів турбує їх найменше. Вони не надто афішують те, що паралельно винаходять все нові схеми компенсації втрат від вимушеної благодійності і падіння продажів ліків в упаковках. Фармбізнес всіляко намагається пролобіювати скасування діючих в роздробі гранично допустимих націнок на ліки.
З одного боку, новий керівник Держлікслужби Михайло Пасічник (який є бенефіціаром дистриб’юторської фармкомпанії «Фалбі»), не проти піти назустріч операторам ринку. Наприклад, вже є домовленість між учасниками ринку та Держлікслужби про виключення норми про анулювання ліцензії за порушення цінової дисципліни з Ліцензійних умов (основного документа, що регламентує господарську діяльність з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі ліками).
З іншого боку, замість повної свободи фармацевтам несподівано запропонували принцип диференціації торгових націнок, який грає на руку аптекарям при продажу дорогих ліків і робить абсолютно невигідною роботу з дешевими препаратами.
У підготовленому Міністерством охорони здоров’я проекті постанови передбачається обмеження роздрібних надбавок на медикаменти українського виробництва в залежності від оптової вартості препарату. Зокрема, при закупівельній ціні на ліки 1000 грн. аптекам дозволять заробити на його реалізації 100 грн., при оптовій вартості 500 грн. за упаковку роздріб отримає 75 грн. На препаратах вартістю в межах 100 грн. (опт) націнка становитиме 25 грн. У той же час до ціни найдешевших ліків (до 12 грн.) вдасться приплюсувати не більше 3,5-4 грн.
Створення нерівних конкурентних умов для виробників ліків з різних цінових сегментів буде стимулювати постачальників недорогих препаратів або продовжувати підвищувати оптові ціни (що автоматично обумовить ще більше падіння продажів), або скорочувати асортимент товарів.
«Фармацевти побоюються, що роздріб просто відмовиться від закупівлі найдешевших ліків. Зараз на них накручують як мінімум 70-100%, тому трикратне зменшення націнок зробить дешеві препарати не цікавими для аптечного бізнесу. Вибираючи між декількома аналогами з однаковою діючою речовиною, перевагу віддаватимуть імпортним, націнки на які під регулювання не підпадуть», – прогнозує екс-маркетинг директор «Бізнес-Кредит» Ірина Дерев’янко.
Вітчизняні хвороби
За підрахунками Держстату, на кожного українця припадає в середньому півтора захворювання. Серед них лідирують хвороби системи кровообігу, дихальних шляхів, травного тракту, утворення злоякісних пухлин (у тому числі рак), а також недуги, пов’язані з порушенням обміну речовин, захворювання кістково-м’язової та ендокринної систем.
Найбільш поширеним захворюванням в Україні на сьогодні є гіпертонія. Аналіз результатів діагнозів в клініках і лікарнях показує, що цією недугою страждає близько 38% населення. На другому місці – серцеві захворювання (за окремими даними число хворих становить близько 30%). І на третьому місці розташувалися артрити і артрози (15,2% українців).
При цьому картина захворюваності відрізняється від тієї, яка спостерігалася в часи СРСР (1990). Приміром, за підсумками 2013 року в країні стало більше на 42% онкологічних і на 96% серцево-судинних захворювань. Їх зареєстровано 440 тис. та 2256 тис. випадків відповідно. На 67% збільшилася кількість хвороб сечостатевої системи (2044 тис. випадків), на 34% – вроджених аномалій (55 тис. випадків). Водночас захворюваннями органів дихання і застудами страждає на 22% менше, ніж раніше (13 293 тис. випадків).
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас