Бюджет Росії все більше залежить від нафти - Світовий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет Росії все більше залежить від нафти - Світовий банк

Енергетика
2132
Економіку Росії чекає стагнація, оскільки зростання в 2014-2016 роках не перевищить 0,5 відсотка, повідомив Світовий банк.
У базовому сценарії Світового банку йдеться, що зростання ВВП цього року, ймовірно, співпаде з прогнозом уряду в 0,5 відсотка.
Але наступного року, на думку банку, російська економіка розшириться тільки на 0,3 відсотка, і на 0,4 відсотка – в 2016 році, що значно нижче офіційних оцінок – 1,2 і 2,0 відсотка відповідно.
Банк також попередив, що, якщо конфлікт на Україні посилиться, економіка може скоротитися на 0,9 відсотка в 2015 році.
У березні, після анексії Росією Криму, Світовий банк попередив, що економіка може скоротитися на 1,8 відсотка вже цього року, але в основному сценарії він передбачав зростання на 1,1 відсотка.
Нові базові оцінки банку засновані на тому, що стосовно Росії не вводитимуться нові санкції за її роль в українській кризі і Москва не буде вживати відповідні заходи.
Але вплив вже накладених санкцій проявиться з запізненням, включаючи санкції, введені Євросоюзом і США на початку вересня, які знову обмежили кільком великим російським компаніям доступ до іноземного капіталу.
“Додаткове обмеження доступу російських компаній і банків до зовнішнього фінансування, ймовірно… призведе до відкладання або згортання інвестиційних програм”, – йдеться в доповіді Світового банку.
“Ми очікуємо, що ця тенденція погіршиться протягом другої половини 2014 року і в 2015 році, коли вплив додаткових санкцій проявиться і може призвести до періоду, близького до стагнації”.
Але що ще гірше, попереджає Світовий банк, це висока політична невизначеність в Росії, пов’язана з геополітичною напругою і загальним спрямуванням економіки, а також з відсутністю структурних реформ. Ці чинники, відзначає банк, залишаються “вирішальними” для прогнозу.
“Структурні реформи мають зосередитися на поліпшенні економічних інститутів, щоб забезпечити стабільність державних фінансів і добре керовану економічну волатильність”, вважає банк.
“Стабілізація, освіта і конкуренція повинні стати пріоритетами реформ в наступні десятиліття”.
Світовий банк похвалив Центробанк Росії за наполегливість в перенесенні фокусу монетарної політики на таргетування інфляції з контролю над рублем, але зазначив, що Центробанк в складному становищі.
“Може бути складно працювати в обстановці високої інфляції і ризиків низького зросту”, – вказав банк в доповіді.
Світовий банк пророкує споживчу інфляцію в 2014 році в 8 відсотків, тоді як Центробанк очікує інфляцію до 7,5 відсотка.
Світовий банк також попередив, що недавнє рішення Росії використати частину її резервів, зібраних у двох нафтодоларових фондах – Фонді національного добробуту і Резервному фонді – ризиковане.
“Бюджетне становище Росії стає все більш тісно пов’язаним з нафтовими доходами та світовими цінами на нафту”, – вказав банк.
Ненафтовий дефіцит Росії, ймовірно, залишиться високим, вище 10 відсотків ВВП, попередив банк.
“Щоб дозволити Резервному фонду і Фонду національного добробуту продовжувати грати ролі фінансових буферів і довгострокових механізмів інвестування, варто проявляти обачність в рішеннях про те, як використовувати їх найефективнішим способом”, – стверджує банк.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас