Історичний день: у Шотландії почався референдум про незалежність від Британії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Історичний день: у Шотландії почався референдум про незалежність від Британії

Світ
1734
У Шотландії в 9:00 за Києвом розпочався референдум про незалежність від Британії.
Єдине питання у бюлетені: “Чи згодні ви з тим, що Шотландія має бути незалежною країною”. Загальна кількість зареєстрованих виборців складає 4 млн 285 тис. 323 людини.
Право голосу мають британські громадяни, які є резидентами Шотландії, громадяни 52 країн Британської Співдружності, громадяни 27 країн ЄС і члени палати лордів, а також військовослужбовці, які перебувають у Великобританії або за кордоном, але зареєстровані на виборчих дільницях у Шотландії.
Вікова планка була знижена з звичайних 18 років до16.
Явка очікується висока: не менше 80%, а деякі експерти передбачають явку в 90%.
Закриються дільниці о 22.00, після чого почнеться підрахунок голосів.
Очікується, що підсумки голосування будуть відомі завтра вранці, приблизно, до 9:30 за київським часом.
У разі, якщо більшість громадян проголосує за незалежність, то 24 березня 2016 країна вийде зі складу Сполученого Королівства. Результати недавніх опитувань показують, що число противників і прихильників незалежності приблизно однакове.
Питання про правомірність знаходження Шотландії у складі Великобританії було відкрите з моменту укладення союзу з Англією в 1707, але на політичному рівні стало обговорюватися тільки на початку 30-х років минулого століття, коли в країні з’явилася Шотландська національна партія. Спочатку йшлося тільки про розширену автономію у складі єдиної держави.
Раніше повідомлялося, що королева Англії Єлизавета II “надзвичайно стурбована” тим, що Шотландія може проголосувати за вихід зі складу Великобританії, і щодня отримує нові дані щодо ситуації.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас