Захід повинен повернути в Україну вкрадені у неї гроші - Foreign Policy — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захід повинен повернути в Україну вкрадені у неї гроші - Foreign Policy

Казна та Політика
1039
Видання нагадує, що саме на Захід Янукович вивіз бюджетні кошти України, які ЄС не поспішає повертати.
Якщо Євросоюз і США хочуть допомогти Україні, їм потрібно перестати приймати гроші, які були у неї вкрадені.
Про це сьогодні пише Олівер Буллох на сторінках Foreign Policy, який звинувачує країни Заходу в тому, що саме вони допомогли “поставити на коліна” українську економіку.
“Коли Віктор Янукович прийшов до влади, Україна стала світовим лідером з перекачування державних грошей у банки на Заході, а також придбання на них нерухомості”, – пише автор.
При цьому лідерами серед країн, в яких українські корупціонери відмивали гроші, стали Австрія, Швейцарія, Кіпр і штат Делавер у США.
Колишній Генпрокурор України Олег Махніцький каже, що з України команда Януковича вивезла до 100 мільярдів доларів. Це настільки послабило країну, що Янукович не зміг протистояти революції і втік з країни.
Автор додає, що на Заході приватні компанії допомагали колишній владі грабувати Україну. Прикладом є компанія Astute Partners, яка допомагала Януковичу приховати, що він прибрав до рук резиденцію “Сухолуччя”.
“Це була британська “фірма-прокладка”, яка діяла з 2004 року. З вересня 2009 року її директором і власником став австрійський юрист Рейнхард Прокш. Він приховав справжнього власника завдяки привілеям, які дають стосунки у форматі “довірена особа-клієнт”, – йдеться в статті.
Такі “компанії-прокладки” ускладнюють розслідування фінансових махінацій. Хоча навіть після падіння режиму Януковича країни Заходу не поспішають допомагати Україні і повертати вкрадені у неї гроші.
“Я не зміг знайти жодного міністерства або правоохоронного органу, який був би готовий поговорити зі мною навіть неофіційно про зусилля Великобританії щодо пошуків і повернення українських грошей”, – пише автор.
Він додає, що якби ЄС і США не дозволяли клептократії відмивати гроші на своїй території, то ці гроші, можливо, ніхто б не вкрав. Оскільки “чиновники крадуть тільки тоді, коли знають, що зможуть зберегти награбоване”.
Автор статті наполягає на тому, щоб країни Заходу повернули Україні її гроші, якщо вони дійсно хочуть допомогти Києву інтегруватися в ЄС.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас