Мінрегіон: пеня за несвоєчасну оплату ЖКП більше психологічний, ніж матеріальний захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон: пеня за несвоєчасну оплату ЖКП більше психологічний, ніж матеріальний захід

Казна та Політика
2274
Запропоноване встановлення пені для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу – це більше психологічний, ніж матеріальний захід у вирішенні проблеми заборгованості населення за спожиті послуги. Про це сказала начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська.
Вона нагадала, що норма про стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.
“Статтею 20 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” встановлено, що одним із зобов’язань споживача є “у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах”. Однак розмір і порядок нарахування пені законодавчо не визначений”, – сказала Наталія Хоцянівська.
Вона зазначила, що законопроект № 4563 – нова редакція Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, який вже зареєстрований у Верховній Раді, передбачає таку пеню в розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. При цьому пеня за кожен місяць нараховується окремо. Тобто за один повний місяць розмір пені може досягати 3%.
“Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості в розмірі 100 грн, за місяць йому нараховано пеню в розмірі 3 грн.”, – зазначила Наталія Хоцянівська.
Вона нагадала, що в разі прийняття зазначеного Закону він набере чинності з 1 січня 2015 року.
Більш дієвим механізмом по зменшенню розміру заборгованості громадян за спожиті житлово-комунальні послуги Наталія Хоцянівська вважає розроблений Мінрегіоном проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію”.
“Законопроектом передбачається, що суми заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, що утворилися станом на 1 січня 2014 р., підлягають реструктуризації шляхом розстрочення їх сплати терміном до 60 місяців в залежності від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації”, – пояснила Наталія Хоцянівська.
За її інформацією, пропонується, що громадяни будуть укладати з виконавцями житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості.
При цьому загальна сума платежів не повинна перевищувати 25% доходів працюючих громадян та 20% доходів пенсіонерів та осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.
Зараз, за інформацією Наталії Хоцянівської, цей законопроект проходить узгодження з центральними органами виконавчої влади.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас