Падіння ВВП в Україні в 2014 році може перевищити 10% - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння ВВП в Україні в 2014 році може перевищити 10% - думка

Казна та Політика
593
Посилення військового конфлікту в Україні несе ризик падіння ВВП країни в 2014 році більш ніж на 10%, вважають в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій.
“Військовий конфлікт в східній Україні посилився в кінці серпня і його завершення відкладається… ми очікуємо, що реальний ВВП, швидше за все, знизиться більш ніж на 5% в 2014 році. За песимістичним сценарієм скорочення реального ВВП може досягти 8-10% або перевищити 10%”, – вказується в звіті про оновленому прогнозі Інституту.
Згідно зі звітом, заходи підвищення фіскальної жорсткості, закриття компаній і погіршення фінансового стану підприємств можуть привести до збільшення заборгованості по виплаті заробітної плати та повільного зростання номінальної заробітної плати, що веде до більшого, ніж оцінювалося раніше, скорочення реального приватного кінцевого споживання.
Крім того, в Інституті допускають, що реальний експорт знизиться в більшій мірі через низький експорт металургії та відкладену стабілізацію на сході країни.
Одночасно вклад реального чистого експорту в зростання реального ВВП залишиться позитивним, оскільки реальний імпорт скоротиться більше, ніж реальний експорт.
За оцінками Інституту, якщо військовий конфлікт буде вирішено в поточному році, економічне зростання в 2015 році може досягти 3-4% або навіть більше через низьку статистичну базу.
“Однією з ключових рушійних сил зростання в 2015 році, швидше за все, буде різке збільшення інвестицій, оскільки вони повернуться на рівень, близький до 2013 року після паузи в інвестиційній діяльності у цьому році. Очікуване відбудовування Донбасу також буде чинником росту інвестицій”, – наголошується в звіті.
Щодо курсових перспектив в звіті наголошується, що гривня, швидше за все, повернеться до рівня 11-12 грн/$ після завершення конфлікту на сході України.
“Подальше зміцнення гривні малоймовірне, оскільки вплив від поліпшення очікувань і більш високого припливу капіталу буде нівельовано великим імпортом”, – вважають в Інституті.
Як повідомлялося з посиланням на оцінку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, падіння ВВП за січень-липень 2014 р. склало 3,3% по відношенню до аналогічного періоду минулого року, а за підсумками року може прискоритися до 6%.
У 2013 році зростання ВВП України було нульовим, а в 2012 році воно сповільнилося до 0,2% з 5,2% роком раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас