«Для китайських друзів у Росії обмежень немає» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Для китайських друзів у Росії обмежень немає»

Енергетика
1179
Росія запустила будівництво газової труби «Сила Сибири», за якою вестимуться поставки в Китай. Планується, що новий газопровід буде об’єднаний із загальною системою. Це дозволить у разі необхідності перенаправляти поставки із Заходу на Схід. Газ не єдиний аспект російсько-китайського співробітництва. За словами Володимира Путіна, російська влада готова надати Китаю частку в одному з найбільших нафтових проектів – Ванкорському.
Російські власті підтримують надання Китаю частки в проекті розробки Ванкорського родовища. Про це заявив президент Росії Володимир Путін у ході зустрічі із заступником прем’єра Держради КНР Чжаном Гаолі. Зустріч відбулася 1 вересня і проходила в рамках запуску будівництва газопроводу «Сила Сибири».
За словами Путіна, глава «Роснефти» (розробляє Ванкорське родовище) Ігор Сєчін повідомив, що китайським партнерам зроблено пропозицію увійти до проекту в якості акціонера. Держава, зазначив президент, буде підтримувати такі плани і вітати участь китайців.
Гаолі зазначив, що стратегічне співробітництво між Росією і Китаєм «є довгостроковим, стійким і стабільним». «Ми повинні витримувати будь-які випробування», – підкреслив китайський чиновник.
«Так і буде, – запевнив Путін. – Ванкор сьогодні одне з найбільших наших підприємств з видобутку, дуже перспективне. Ми в цілому дуже акуратно підходимо до допуску наших іноземних партнерів, але, звичайно, для наших китайських друзів обмежень немає».
У «Роснефти» відмовилися додатково коментувати плани на запрошення китайських партнерів до розробки Ванкора.
Ванкорське родовище розташоване в Красноярському краї і разом з Лодочним, Тагульським і Сузунським родовищами становить Ванкорський блок. Розробка Ванкора ведеться з 2009 року, його загальні запаси оцінюються приблизно в 500 млн тонн нафти і конденсату. Видобуток на Ванкорі в 2013 році склав 21,4 млн тонн.
«Ванкорське родовище забезпечує близько 11% видобутку «Роснефти» і порядку 4% від усього видобутку нафти в Росії, – коментує аналітик ФК «Уралсиб» Олексій Кокін. – Якщо виходити з капіталізації «Роснефти» (близько $ 65 млрд), актив може бути оцінений в $ 5-6 млрд. Однак, швидше за все, оцінка буде проводитися не виходячи з капіталізації компанії-власника, а з його власної вартості, враховуючи перспективи. І тоді ціна Ванкора може досягти $ 15 млрд».
За словами Кокіна, Китай постійно намагається отримати частки в видобувних активах – така енергетична політика КНР. Що ж до того, навіщо «Роснефти» потрібно запрошувати китайців, експерт вважає, що російська держкомпанія може мати потребу в грошах.
Аналітик каже, що боргове навантаження «Роснефти» зараз на відносно комфортному рівні: за підсумками першого півріччя чистий борг склав 1,5 трлн руб. З них короткострокових боргів 862 млрд. При цьому, за оцінкою Кокіна, «Роснефть» має в своєму розпорядженні близько 684 млрд руб. ліквідних фінансових активів. Розрив із сумою боргу може бути компенсований діяльністю компанії в поточному році.
«Проте, за неофіційною інформацією, на ринку кредитна лінія на $ 10 млрд, яку відкрили для «Роснефти» нафтотрейдери Vitol і Glencore, закривається, – каже Кокін. – В цьому випадку у компанії може виникнути дефіцит обігових коштів».
У «Роснефти» відмовилися коментувати «ринкові чутки».
«У відповідь на відмову Китаю приєднатися до санкцій США, Путін віддячив КНР можливістю отримати частку в Ванкорському нафтовому родовищі, – коментує генеральний директор Optim Consult (Гуанчжоу, Китай) Євген Колесов. – Крім того, даний жест демонструє Заходу високий рівень російсько-китайських відносин і позначає вектор подальшої співпраці».
Але найбільш важливим аспектом російсько-китайського енергетичного співробітництва залишається газопровід «Сила Сибири», перший стик якого був зварений 1 вересня. Володимир Путін взяв участь в урочистій церемонії запуску будівництва, яка відбулася в Якутії, і привітав учасників.
«Цей проект дасть нам можливість не лише постачати газ на експорт. Він дасть нам можливість розвивати газифікацію своєї власної країни, східних регіонів РФ – Далекого Сходу і Східного Сибіру », – зазначив у своєму виступі Путін.
Крім того, за словами президента, будівництво «Силы Сибири» в перспективі сприятиме об’єднанню газових мереж Росії в єдине ціле, що дозволить здійснювати перенаправлення енергоресурсів або в західному, або в східному напрямку в залежності від світової кон’юнктури.
«Це дозволить знизити залежність Росії від одного покупця, – коментує аналітик Райффайзенбанку Андрій Поліщук. – РФ зможе поставляти газ туди, де буде більше попит і, відповідно, вище ціни». При цьому, за словами експерта, російського газу вистачить для поставок на обидва напрямки. Поліщук пояснив, що вже зараз у «Газпрому» є резерв видобутку: компанія видобуває менше 500 млрд кубометрів на рік, в той час як потужності дозволяють видобувати близько 600 млрд кубів. Втім, багато що залежатиме від зростання споживання газу в Європі.
Газопровід «Сила Сибири» пройде по території п’яти суб’єктів РФ – це Іркутська область, Республіка Саха (Якутія), Амурська область, Єврейська автономна область і Хабаровський край. Загальна протяжність складе близько 4000 км, потужність – 38 млрд кубометрів газу на рік. Газ в трубу піде з Чаяндінского і Ковиктінського родовищ (Іркутський і Якутський центри газовидобутку).
Орієнтовна вартість «Силы Сибири» складе 770 млрд руб., причому 283 млрд руб. зажадають інвестиції на території Якутії.
Раніше висловлювалися побоювання, що через великі затрати «Газпром» наполягатиме на підвищенні тарифів на газ на російському внутрішньому ринку. Проте за словами Андрія Поліщука, враховуючи $ 25 млрд передоплати, газова монополія впорається з будівництвом без додаткової підтримки.
Глава «Газпрому» Олексій Міллер зазначив, що поставки по «Силе Сибири» будуть надійними. «Росія завжди виконує свої зобов’язання, завжди є надійним постачальником газу для своїх споживачів. Так буде і тут, в рамках проекту «Сила Сибири», – підкреслив Міллер.
Як повідомляється, Китай почне будувати свою ділянку труби в 2015 році.
Наприкінці травня «Газпром» і китайська CNPC підписали контракт на поставку в Китай 38 млрд кубометрів газу щорічно протягом 30 років. Загальна вартість поставок газу в Китай складе $ 400 млрд. Також сторонам вдалося попередньо узгодити розмір авансу за газ – $ 25 млрд.
Також в перспективі передбачається будівництво ще одного газопроводу, який отримає назву «Алтай». Він повинен з’єднати родовища Західного Сибіру з Синьцзян-Уйгурському автономному районі на заході Китаю. Там він з’єднається з китайським газопроводом «Схід – Захід», за яким газ дійде до Шанхая. Однак поки «Газпром» не уклав угоди з КНР про поставки за цим напрямком, переговори тривають.
Олексій Міллер повідомив, що контракт може бути підписаний в листопаді, в рамках зустрічі лідерів Росії та Китаю. Володимир Путін зазначив, що проект поставок по західному напрямку може бути реалізований навіть швидше, ніж східний.
«Ми зорієнтуємося на ваші пропозиції і заявки», – заявив Чжану Гаолі.
Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас