Шотландії, яка прагне до незалежності, погрожують "вторгненням Росії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландії, яка прагне до незалежності, погрожують "вторгненням Росії"

Світ
2132
Напередодні наміченого на 18 вересня цього року референдуму про незалежність Шотландії американська преса лякає читачів можливими наслідками позитивного результату голосування. Зокрема зазначається, що в разі, якщо більшість шотландців висловляться за незалежність, то це поставить Шотландію під загрозу зовнішнього вторгнення, наприклад, з боку Росії, пише американське видання Business Insider.
В цьому випадку Великобританія, швидше за все, виведе з території Шотландії свій ядерний флот, який зараз там базується. На створення власного флоту Шотландії буде потрібно час, протягом якого країна опиниться фактично незахищеною перед можливим зовнішнім вторгненням.
У цій ситуації Росія може спробувати напасти на Шотландію, вважає автор. Він відзначає, що російські судна і раніше неодноразово наближалися до шотландських територіальних вод.
Так, в 2010 році британські військові повідомляли про виявлення в районі бази Фаслейн в Шотландії російського підводного човна проекту “Акула”, який намагався перехопити акустичні характеристики британських субмарин класу Vanguard. У 2011 року російський моряків, які сховалися від шторму біля берегів Шотландії в затоці Морів-Ферт звинуватили в скиданні сміття в море. У 2013 році російський військовий корабель був помічений неподалік від шотландської затоки Морі-Ферт.
Проте, до цих пір присутність британського флоту стримувала росіян, зазначає журналіст. Тепер же, на його думку, Росія, що отримала недавно досвід “воєнного авантюризму в Україні”, зможе робити біля берегів Шотландії “все, що їй захочеться”.
Матеріал Business Insider вийшов у відповідний час – на тлі чергової перемоги прихильників відділення Шотландії від Сполученого Королівства. Як повідомлялося, напередодні перший міністр Шотландії Алекс Селмонд, який виступає за відділення країни, впевнено здобув перемогу в другому і, як вважається, фінальному раунді теледебатів з референдуму про незалежність.
Стаття Business Insider нагадує лякаючі повідомлення, що звучали на тлі кризи російсько-українських відносин, про те, що після приєднання Криму РФ може спробувати ще більше розширити свою територію, наприклад, за рахунок приєднання Придністров’я, Прибалтики, балканських країн і навіть Аляски (у випадку з Аляскою, правда, повідомлення було жартівливим).
Проте серед американських блогерів стаття Business Insider викликала глузливу реакцію. Так, відомий блог Gawker підкреслює одну з фраз автора BI про те, що насправді “у Росії немає абсолютно ніяких підстав для вторгнення до Шотландії”. Після цього автор Gawker іронічно зауважує: “Якщо поліція залишить американський Фергюсон, його захоплять комуністи і, можливо, Канзас буде наступним”.
Нагадаємо, референдум про незалежність Шотландії повинен відбутися 18 вересня цього року. У разі якщо населення країни проголосує за незалежність, вона буде оголошена 24 березня 2016 року.
Поки результати соцопитувань вказують на збереження помітної переваги супротивників відділення. Проте референдум продовжує залишатися в центрі уваги засобів масової інформації як в Європі, так і за її межами.
Багато спостерігачів вважають, що отримання Шотландією незалежності може викликати “ефект доміно”, спровокувавши до відокремлення інші регіони, в яких спостерігаються сепаратистські настрої. Йдеться, зокрема, про іспанську Каталонію, що планує провести власний референдум в листопаді, а також італійську Венецію та канадський Квебек. Швидше за все, не упустять свого і фламандські націоналісти в Бельгії. Розпад цілого ряду європейських держав посилить позиції сил, вороже налаштованих по відношенню до Заходу, заявив у квітні екс-глава НАТО і колишній міністр оборони Великобританії Джордж Робертсон.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас