ЄС розглядає варіант припинення поставок газу з Росії - єврокомісар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС розглядає варіант припинення поставок газу з Росії - єврокомісар

Енергетика
1997
Єврокомісія розробляє кризовий сценарій на випадок повного припинення поставок газу з Росії до країн Євросоюзу. Про це заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер.
Г. Оттінгер зазначив, що не вірить в те, що президент РФ Володимир Путін “перетворить постачання енергоносіїв на інструмент своєї політики”. Разом з тим він додав, що шість країн ЄС на 100% залежать від поставок газу з РФ, при цьому чотири з них отримують газ безпосередньо з Росії, а не через територію України.
“Найбільша небезпека виникне в тому випадку, якщо транзит енергоносіїв більше не можна буде забезпечити. Це може статися з різних причин, наприклад, в результаті нападів. Тоді Болгарія і Словаччина опиняться повністю відрізані від газових поставок. На цей випадок Євросоюз має подбати про те, щоб забезпечити, наприклад, реверсивні постачання газу до цих держав”, – пояснив Гюнтер Оттінгер в інтерв’ю газеті Bild.
Крім того, єврокомісар відзначив, що за необхідності Євросоюз повинен буде подбати і про забезпечення газом України.
“На самий крайній випадок потрібно створити умови для переправки газу з ЄС в Україну”, – сказав він.
Г. Оттінгер нагадав, що зараз газові сховища в Україні заповнені лише наполовину, і до зими їх необхідно заповнити повністю.
Також єврокомісар назвав хорошим знаком майбутню зустріч в Мінську між президентами України і Росії Петром Порошенком і Володимиром Путіним. Водночас він закликав Росію пообіцяти припинити підтримку сепаратистів на сході України. Г. Оттінгер зазначив, що у відповідь Україна могла б оголосити амністію для тих сепаратистів, які не причетні до скоєння злочинів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас