Київські школи запасаються обігрівачами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київські школи запасаються обігрівачами

Казна та Політика
359
Столичні школи приймуть 1 вересня 29 тисяч першокласників. В департаменті освіти і науки КМДА запевняють, що всі школи готові до нового навчального року: ремонт зроблений, підручники закуплені. Однак батьки київських школярів нарікають, що їм, як і раніше, доведеться оплачувати ремонт класів та докуповувати книжки, а взимку вирішувати проблему з опаленням в класах і купувати обігрівачі.
ДОДАТКОВІ КАНІКУЛИ. Зважаючи на обмеження поставок газу і можливі проблеми в опалювальний період, на зиму міськвлада готує особливі заходи: щоб діти не мерзли, зимові канікули продовжать до півтора місяців, але при цьому скасують осінній та весняний відпочинок школярів, а заняття розділять на два семестри. «Заняття триватимуть з 1 вересня до 15 грудня і з 1 лютого до кінця травня, а канікули – з 15 грудня до 1 лютого. Крім того, з метою економії батареї в школах будуть прикручувати на вихідних, щоб у будні забезпечувати прийнятну температуру в класах», – розповіла «Сегодня» радник мера Києва – голови КМДА Віталія Кличка з гуманітарних питань Ганна Старостенко.
Батьки ж бояться, що їх змусять самостійно займатися проблемами опалення взимку. «За рахунок батьків були проведені ремонти в класах, встановлені металопластикові вікна в класах і актовому залі. А цього року нас вже попередили, що будуть проблеми з опаленням і доведеться думати про встановлення обігрівачів, якщо ми не хочемо, щоб наші діти замерзли взимку. Звичайно, будемо щось вирішувати, адже ніхто з батьків не захоче, щоб його дитина замерзав в класах, а сподіватися на державу в такій ситуації не доводиться», – скаржиться киянка Ольга Носик.
СКИНУТЬСЯ НА РЕМОНТ. В мерії не приховують, що батьки дуже часто «допомагають» в ремонті шкіл, незважаючи на те, що з бюджету на це гроші виділяють.
«Цього року на ремонт в школах було передбачено 99 млн грн, і фінансування справно здійснюється, а ми, в свою чергу, строго відслідковуємо виконання робіт, – каже директор департаменту освіти й науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян. – Звичайно, значний внесок роблять батьки учнів – вони в усі часи матеріально допомагали школам: хто фарбу купить, а хто – пофарбує, це добра воля кожного». Батьки кажуть, що часто грошей доводиться викладати чимало. За словами Ольги Носик, торік її донька пішла до першого класу, і за той рік вона віддала 1500 грн на ремонт класу, а в класі її доньки 25 дітей, і батьки кожної дитини віддають такі суми.
ШКІЛЬНИЙ ВАУЧЕР. Міркує влада й про впровадження так званого «шкільного ваучера» в рамках проекту «Гроші ходять за дитиною». «Держава буде розраховувати, скільки коштує навчання однієї дитини в школі, і ці гроші будуть виділятися кожній школі залежно від того, скільки дітей в ній навчається. За ці гроші будуть робити ремонт класів, купувати підручники, реагенти для лабораторій і т.п. За попередніми підрахунками, на одного учня припадає 9 тис. грн на рік, але реально ця сума буде вдвічі більша. Такий шкільний ваучер сприятиме прозорій конкуренції в галузі освіти і значно підвищить її якість», – каже керівник департаменту освіти. Батьки «новинці» раді, але побоюються, що гроші можуть йти не за призначенням. «Вже набридло з року в рік закуповувати частину підручників самостійно, ще й на ремонти викладати кругленьку суму. Разом з вартістю зошитів та інших шкільних приналежностей – витрати величезні», – скаржиться Катерина Бойко.
Розкажуть про Майдан
Цього року столичні школи приймуть 1980 дітей переселенців зі Сходу і Криму. «Для дітей-біженців прийом до школи буде спрощений. Досить буде заяви від батьків та довідки про медогляд дитини, яку можна отримати в найближчій за місцем проживання поліклініці. Особисту справу, табель та копію свідоцтва про народження надавати не потрібно», – розповіла Олена Фіданян. Втім, все ж є деякі проблеми у переселенців.
«Ми самі з Криму і там ходили до російськомовної школи, а тут навчання українською мовою. Але нічого, сподіваюся, з часом вивчать мову», – каже Оксана. До речі, за словами керівника департаменту освіти КМДА, в школах будуть і заняття, на яких дітям розповідатимуть про події, що сталися на Майдані і про війну на Сході, однак підручники з історії поки що залишаться старі.
Ірина Гінжул
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас