Польща і країни Балтії запропонували НАТО націлити систему ПРО на Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща і країни Балтії запропонували НАТО націлити систему ПРО на Росію

Світ
1243
Польща і країни Прибалтики запропонували націлити систему протиракетної оборони (євроПРО) проти Росії. З відповідним зверненням ці держави звернулися до керівництва НАТО, пише німецьке видання Der Spiegel.
Звернення було відправлено напередодні саміту країн-членів Північноатлантичного альянсу, який запланований на 4-5 вересня в Уельсі. Польща, Литва, Естонія і Латвія відчувають загрозу на свою адресу у зв’язку з втручанням Росії в український конфлікт.
Видання зазначає, що більшість учасників Альянсу, особливо Німеччина, налаштовані проти цієї пропозиції. Вони вважають, що розгортання системи євроПРО проти Росії може призвести до “непотрібної провокації Москви”. Представники цих країн попереджають, що Альянс протягом останніх років запевняв Москву, що система ПРО в Європі не направлена проти Росії.
Раніше британська The Times повідомила, що в керівництві НАТО активно обговорюється тема створення найбільшої бази сил швидкого реагування альянсу в Європі. При цьому планується розташувати її в районі, максимально наближеному до кордонів Росії. Автором пропозиції виступив верховний головнокомандувач Об’єднаними збройними силами (ОЗС) НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав. На базі планується розмістити озброєння, боєприпаси і продовольство в кількостях, які зможуть забезпечити безперебійне постачання підрозділів НАТО у найкоротші терміни у разі “виникнення кризи”.
Брідлав також заявив, що альянс має докласти більше зусиль для забезпечення гарантій Польщі, Латвії, Литви та Естонії, а для цього необхідно перенести необхідні ресурси на схід.
В кінці травня 2014 року через події в Україні командування НАТО вирішило посилити повітряне патрулювання у країнах Балтії та збільшити кількість військових навчань в Польщі та інших державах. У той же час генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив про збільшення військово-морської присутності альянсу в Чорному і Балтійському морях. Генсек тоді підкреслив, що НАТО не бере участь в українському конфлікті, проте зобов’язаний відповісти на стурбованість низки держав – членів альянсу.
Саміт держав-членів НАТО пройде в Уельсі 4 і 5 вересня. Росію на саміт не запросили.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас