Росія, Захід і загадковий Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія, Захід і загадковий Китай

Світ
1703
Конфлікт в Україні набирає обертів. Росія і Захід наполегливо рухаються в напрямку все більш небезпечного конфлікту, і схоже, що в найближчій перспективі вирішення проблеми знайдено не буде. Бойові дії на сході України в найближчі тижні будуть лише посилюватися. У вересні США і Європа посилять санкції проти Росії, що ще більше підірве російську економіку. Тим не менш, хоча напруженість у відносинах загострюватиметься, не можна говорити (поки), що світ вступив в епоху нової холодної війни.
На це є дві вельми вагомі причини.
Одна з них полягає в тому, що Сполучені Штати і Європу завжди більше цікавила Росія, ніж Україна. Разом з тим Росія – не СРСР. У неї зараз немає тієї ідеологічної привабливості, військової потужності і союзників у світі, як це було в радянські часи. Росія не має можливості демонструвати всьому світу свою владу.
Проте, існує ще один фактор, який може прискорити настання на Землі нової ери холодної війни. Це відбудеться в тому випадку, якщо Китай, – багатьом це здається досить імовірним, – вирішиться підтримати Росію і її інтереси в світі. Якщо це відбудеться, то ми всі станемо свідками небезпечної конфронтації наддержав.
Протистояння Росії із Заходом у зв’язку з подіями в Україні буде тільки наростати і ставати все більш небезпечним. Посилення американських і європейських санкцій не зможе вплинути на позицію Росії. Кремль не змінить своєї стратегії, так як Путін вважає, що Україна повинна залишатися не тільки в сфері російських інтересів, а й стати ключовим гравцем у планах російського президента щодо створення Євразійського Союзу. Володимир Путін хотів би перетворити існуючий Євразійський економічний союз, куди входять Казахстан і Білорусія, в союз політичний і військовий.
Українська еліта вимагає від Порошенка ні на йоту не відступати в протистоянні з проросійськими сепаратистами.
Для того щоб позбавити Київ великої мрії вступу до Євросоюзу, Росії необхідно забезпечити високий рівень економічної та політичної нестабільності в Україні. Кінцева мета – щоб українські власті пішли на зміну Конституції з наданням бунтівним республікам економічної та політичної самостійності.
Наявність вірних союзників Москви в Донецькій і Луганській областях дозволить Росії чинити тиск на Київ і перешкоджати інтеграції з Євросоюзом.
Ситуація погіршується ще й тим, що президент Петро Порошенко постійно відчуває на собі величезний тиск з боку керівництва західних і центральних областей України, які закликають його не вести ніяких переговорів з проросійськими сепаратистами.
Тому урядові війська продовжуватимуть просуватися на схід.
Разом з тим Путін не може допустити повного розгрому повстанців, так як в цьому випадку він втратить останні важелі тиску на Київ.
Переможцем в нинішньому протистоянні Росії із Заходом є Китай. У міру того, як посилюється напруженість у відносинах Росії із західними країнами, Москва змушена повертатися обличчям до Азії, в першу чергу, до Китаю.
У травні поточного року, після тривалих і важких російсько-китайських переговорів, нарешті вдалося підписати угоду про постачання російського газу в КНР. Москва і Пекін назвали дану угоду історичною, оскільки постачання газу розраховане на 30 років, а сума контракту склала 400 мільярдів доларів.
Путін здобув дипломатичну перемогу, продемонструвавши США і Євросоюзу, що у світі є й альтернативні ринки збуту енергоресурсів. Китай зміг домогтися адекватної для себе ціни за газ і одночасно отримати від Москви гарантії доступу до російських енергетичних ресурсів протягом такого значного періоду часу.
Зараз Китай буде робити все можливе, щоб не нашкодити своїм відносинам з Євросоюзом і США – головними торговельними партнерами Пекіна. Амбітному плану китайських економічних реформ необхідна міжнародна стабільність, щоб забезпечити економічне зростання. Разом з тим Захід буде уважно стежити за відносинами між Китаєм і Росією.
Україна мало турбує Китай, але китайське керівництво не хоче, щоб Росія виявилася загнаною в кут через позицію американських і європейських властей. У Китаї є сили, незадоволені діями Заходу, які готові у важку хвилину прийти на допомогу Росії.
В даний час найбільша небезпека полягає в тому, що на тлі економічних реформ може статися погіршення внутрішньої ситуації в Китаї, що змусить владу країни піти на конфронтацію із Заходом заради досягнення згуртованості народу навколо уряду та комуністичної партії.
Найзручнішою ціллю для китайських провокацій може стати Японія – ключовий союзник Сполучених Штатів.
Історія японо-китайських відносин сповнена трагічних подій. Китай може також піти на загострення відносин зі своїми сусідами по Південно-Китайському морю – В’єтнамом і Філіппінами.
У будь-якому випадку Вашингтон змушений буде реагувати на це, що може привести до більш тісного зближення Пекіна з Москвою, в першу чергу, в питаннях безпеки.
Я не думаю, що офіційний союз Китаю і Росії розрахований на короткострокову перспективу. Ніхто з них не може собі дозволити повернутися спиною до західної економіки та інвесторів. Втратити довіру легко, відновити завжди важко.
Китай бачить, що російська економіка, яка у великій мірі залежить від експорту енергоресурсів, знаходиться в занепаді.
Ворожість Москви по відношенню до Заходу може не тільки збентежити Сполучені Штати, а й змусити Пекін піти на такі дипломатичні кроки, які раніше були б немислимими.
Сучасний світ так мінливий, що союзи, які колись здавалися неможливими, стають реальністю. Так що не варто розслаблятися – в ​​найближчі місяці і роки треба зберігати максимальну пильність.
Ян Бреммер – президент групи «Євразія», доктор політичних наук Стенфордського університету, відомий експерт в області американської зовнішньої політики, розвитку євразійських держав і глобальних політичних ризиків.
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас