Котирування російської нафти марки Urals опустилися нижче 100 доларів - це межа збалансованості бюджету РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Котирування російської нафти марки Urals опустилися нижче 100 доларів - це межа збалансованості бюджету РФ

Енергетика
3250
Нафта марки Urals торгувалася 18 серпня близько позначки 98 доларів за барель, нафта марки Brent впала нижче 102 доларів за барель. За останні 12 місяців Urals втратила 11,3%, з початку року – 8,2%.
Агентство Reuters бачить цьому кілька причин: Лівія збільшила видобуток на чверть, розвіялися побоювання з приводу зриву поставок з Іраку, низький попит на нафту в Європі та Азії.
100 доларів за барель – психологічно важлива позначка для російського ринку, сказав “Ведомостям” портфельний керуючий ІК “Анкорінвест” Сергій Вахрамєєв. На інвестиційних програмах нафтовиків здешевлення нафти поки не позначиться: вони закладають у свої проекти ціну бареля нижче ринкової. Так, “Газпром нафта” використовує для розрахунку проектів робочу ціну 95 доларів за барель.
Щоб мати збалансований бюджет, ціна бареля повинна бути 100-105 доларів, і то за умови, що витрати збільшуватися не будуть, вважає керівниця Центру макроекономічних досліджень “Сбербанку” Юлія Цепляєва.
Якщо ціна опуститься до 90 доларів за барель на кілька місяців, це буде відчутно для бюджету, попереджає вона, 80 доларів за барель буде набагато більш болючим, вистачить і декількох тижнів, продовжує Цепляєва. Сильне падіння ціни завжди провокує ще й прискорення відтоку капіталу, знає вона: “У такі моменти витікає все, що ще не встигло витекти”.
Нафтогазові доходи понад плану в 2014 році складуть 950 млрд рублів, але в резервний фонд буде зараховано тільки 200 млрд, говорив раніше міністр фінансів Антон Силуанов.
А прем’єр-міністр Дмитро Медведєв на останній нараді по бюджету закликав уряд до “мобілізації доходів”, включаючи “найрізноманітніші варіанти, навіть збільшення податкового навантаження, незважаючи на те, що до цього заходу потрібно вдаватися в самому крайньому випадку”.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас