Страхові компанії в Україні підняли ціни на послуги на 20-30% - МТСБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхові компанії в Україні підняли ціни на послуги на 20-30% - МТСБУ

Особисті фінанси
811
За перші шість місяців поточного року страховики залучили від клієнтів 1,15 млрд грн премій по ОСАГО, що на 6% менше, ніж за аналогічний період минулого року. В бюро стверджують, що більшість страховиків все ж підняли ціни на свої послуги на 20-30%, а зниження премій пояснюється припиненням роботи компаній в Донецькій і Луганській областях. Про це повідомили в Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ).
Також наголошується, що при цьому кількість укладених договорів скоротилася на 8,6% – до 4 млн.
При цьому виплати по ОСАГО продовжили зростати. За перше півріччя страховики виплатили потерпілим 485,9 млн грн, що на 4,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Всього було врегульовано 54,3 тис. страхових випадків (+ 1,9%).
Змінити тенденцію до зниження обсягу залучених премій не змогла навіть рекомендація МТСБУ відмовитися від мінімальних коефіцієнтів при розрахунку тарифів ОСЦПВ. Наприклад, якщо для Києва діапазон коефіцієнта К2 (місце реєстрації транспортного засобу) становив 3,2-4,8, то з 1 червня МТСБУ рекомендувало встановити нижню межу на рівні 4,2. Для міст-сателітів Києва коефіцієнт запропоновано підвищити з 1 до 2,2. В інших населених пунктах мінімальне значення К2 виросло приблизно на 30%. На 30-50% стали вище коефіцієнти К3 (сфера використання транспортного засобу) і К4, який залежить від водійського стажу осіб, допущених до управління автомобілем. Рекомендувалося зменшити з 50% до 20% максимальну знижку за беззбиткову їзду. За оцінками МТСБУ, вартість ОСАЦВ повинна була вирости в середньому на 30-50%.
За даними МТСБУ, завдяки підвищенню коефіцієнтів середній розмір платежу виріс. Якщо в січні-травні середня вартість поліса становила 277,3 грн, то в січні-червні – 287,2 грн. При цьому в червні поліс ОСАГО коштував в середньому 352,2 грн. “Більшість компаній все ж прислухалися до рекомендацій бюро і відмовилися від мінімальних коефіцієнтів при розрахунку тарифів. Були деякі збої на початку червня, коли рекомендація тільки вступила в силу: не всі компанії встигли поширити цю інформацію серед своїх продавців”, – каже президент МТСБУ Наталія Гудима . “Червень – це останній місяць кварталу, відповідно прийняті зміни ще не встигли позначитися на загальній статистиці по півріччю”, – пояснює начальник відділу андеррайтингу транспортних ризиків СК “Allianz Україна” Олександр Яременко.
У той же час в МТСБУ відзначають, що деякі страховики свідомо продовжують використовувати мінімальні коефіцієнти. “Я знаю, що є компанії, що працюють на класичній агентській винагороді, тому вони готові збільшити відрахування до фондів МТСБУ, але зберегти своїх клієнтів і навіть залучити нових за рахунок тих СК, хто підняв вартість своїх послуг”, – зазначила заступник глави комітету з управління ризиками МТСБУ Людмила Білошицька. За даними МТСБУ, тим страховикам, які продовжать застосовувати мінімальні коефіцієнти, доведеться збільшити відрахування до Фонду захисту потерпілих МТСБУ на 20%.
Основною причиною зниження обсягу премій є припинення роботи більшості страховиків на сході України, де ведуться військові дії, вважають експерти.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас