РФ проводить в районі Курил наймасштабніші навчання за 30 років - Японія висловила протест — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ проводить в районі Курил наймасштабніші навчання за 30 років - Японія висловила протест

Світ
2099
Розпочаті у вівторок біля узбережжя Курильських островів військові навчання за участю Тихоокеанського флоту, ВДВ і військової авіації викликали дипломатичний скандал.
Японія висловила протест, порахувавши неприйнятними великі військові маневри в районі спірної території. За масштабом ці навчання унікальні – таких не було з 1984 року, відзначають експерти, опитані РБК.
За повідомленням Міноборони, в командно-штабному навчанні, котре розпочалося у вівторок, беруть участь військові частини, дислоковані на Курильських островах, підрозділи десантно-штурмового з’єднання ВДВ з Приморського краю, армійська авіація та оперативні групи Тихоокеанського флоту. Всього в заходах задіяні понад 1 тис. військовослужбовців, п’ять вертольотів Мі-8АМТШ, близько 100 одиниць бойової та спеціальної техніки.
Військові навчання такого масштабу біля узбережжя Курильських островів проводяться вперше з 1984 року, констатує директор Центру військового прогнозування Анатолій Циганок. Експерт, який викладав протидесантну оборону у Військово-інженерної академії ім. Куйбишева, відзначає, що таких маневрів з використанням військово-морських сил, авіації, прикордонних військ і висадкою десанту на південнокурильські острови в пострадянській історії не було.
«Не пам’ятаю, щоб на Курилах проводились подібні навчання», – підтвердив РБК редактор журналу «Національна оборона», член громадської ради при Міністерстві оборони Ігор Коротченко. На його думку, такий крок – «правильне рішення» після того, як Японія підтримала політику санкцій проти Росії. Десантники на Курильських островах, за словами експерта, відпрацьовують протидію можливій ​​агресії Японії за «Фолклендським сценарієм».
У вівторок агентство Jiji з посиланням на заяву прем’єр-міністра країни Сіндзо Абе повідомило, що Японія вважає неприйнятним проведення Росією військових навчань в районі Курильських островів і має намір заявити по дипломатичних каналах «рішучий протест».
Завідувач інформаційно-політичним відділом Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін уточнив РБК, що російські навчання на Курильських островах проводяться регулярно. Останній раз великі навчання на архіпелазі проходили в 2010 році в рамках маневрів «Восток-2010». Вони поступалися за масштабами нинішнім, але також викликали обурення японської сторони. Військові заходи в районі спірної території є подразником, як і будь-які дії Росії на Курильських островах, додає експерт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас