У Росії запустять нову програму утилізації авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії запустять нову програму утилізації авто

Світ
640
Міністерство промисловості і торгівлі РФ після трирічної перерви планує відновити програму утилізації старих автомобілів. Про це повідомив глава Мінпромторгу РФ Денис Мантуров на зустрічі з главами профільних регіональних міністерств.
“Механізм фінансування процесу утилізації планується зробити поворотним. Ми маємо намір узгодити це з Мінфіном, щоб таке рішення було прийнято урядом не за рахунок бюджетних лімітів, як це часто буває, а за рахунок додаткових джерел фінансування”, – пояснив Мантуров.
За словами міністра, програма утилізації поширюватиметься відразу на кілька галузей промисловості. Передбачається, що після узгодження в документ буде можливо вносити зміни в залежності від кон’юнктури ринків.
Підтвердженням серйозності намірів Мінпромторгу може стати заява глави відомства під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним. Мантуров повідомив главі РФ, що російський автопром “відчуває певні ускладнення”.
“На 2,5% за півроку впало виробництво легких автомобілів, легкових автомобілів. Найбільш серйозно сьогодні впав обсяг виробництва по легких комерційних вантажівках і автобусах. Найбільше по легких комерційних, оскільки використовували їх в основному в малому і середньому бізнесі. Через недоступність кредитних ресурсів підприємства не мають можливості часто оновлювати автомобільний парк”, – заявив міністр.
При цьому близькі до Мінпромторгу джерела повідомили, що деталі програми поки перебувають на стадії обговорення. Невідомі конкретні терміни запуску програми і розмір суми, яка буде спрямована на її реалізацію.
Проте, джерело у відомстві висловило впевненість, що утилізаційна програма обов’язково буде запущена.
Нагадаємо, що попередня федеральна програма утилізації, що дозволяла автовласникам здати свій старий автомобіль і отримати натомість знижку на купівлю нового, діяла з 1 січня 2010 року до 31 грудня 2011 року. Спочатку планувалося, що програма повинна протривати до грудня 2010 року, але вона стала користуватися такою популярністю, що влада вирішила продовжити її ще на два місяці.
Аналітик “ВТБ Капітал” Володимир Беспалов упевнений, що, у разі запуску, програма з утилізації автохламу матиме позитивний вплив на результати продажів. За його оцінкою, держава компенсуватиме автовласникам від 50 тис. до 100 тис. рублів при купівлі нового транспортного засобу.
“Поки невідомі параметри стимулюючої програми, але досвід роботи аналогічних програм в інших країнах світу, а також російський досвід дозволяють сказати, що подібні заходи позитивно позначаються на динаміці ринку. За моєю оцінкою, сума, яку держава буде готова компенсувати автовласникам, має бути вище 50 тис. рублів, але не більше 100 тис. рублів”, – розповів Беспалов.
“У список, як і минулого разу, потраплять автомобілі, які виробляються в Росії, головним чином бюджетні моделі, але будуть і представники середнього класу. У список учасників обов’язково запишуть “АвтоВАЗ”, Renault, Volkswagen, Skoda, відзначаться також і корейські марки. Головною відмінністю програми стане те, що до неї потраплять не тільки легкові автомобілі та легкий комерційний транспорт, але також вантажівки з автобусами. Субсидуватися буде весь спектр доступного автопарку”, – повідомив експерт, додавши, що оптимальним часом запуску програми стане осінь поточного року.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас