Україна може відмовитись від російських енергоресурсів, але це зовсім жорсткий варіант, - Київенерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може відмовитись від російських енергоресурсів, але це зовсім жорсткий варіант, - Київенерго

Енергетика
2591
Україна може відмовитись від російських енергоресурсів. “Ми можемо, але я б не хотів. Це зовсім жорсткий такий варіант”, – заявив під час прес-конференції екс-міністр палива та енергетики України, голова наглядової ради “Київенерго” Іван Плачков.
“Російські енергоресурси у нас – це газ. Ми можемо, перш за все, скоротити споживання – у цілому по країні зменшити у 3 рази. І забезпечити реверс газу у об’ємі 8-12 млрд. м. куб. Але я собі не уявляю життя двох країн-сусідів, яких стільки всього пов’язує, які взяли і все обірвали. Це тимчасово. Це дурощі не самого народу, а інших людей, і вона закінчиться”, – додав він. Поки що ж найкращими альтернативами газу для сільської місцевості стане біопаливо, а для великих міст – електроенергія.
За словами Плачкова, українська енергосистема пов’язана з Європою мережами потужністю в 5 300 мВт, а з Росією – 3 200мВт. “Раніше планувалося, що Україна не буде споживати багато газу і все буде електрифіковано. Це планувалось як плацдарм для енергетичної експансії в Європу. За часів СРСР перші будинки з електроплитами з’явилися саме в Україні. Але коли Радянський Союз розпався, ми почали газифікуватися і відійшли від цієї схеми”, – пояснив експерт. І зараз українці використовують для своїх потреб у три рази більше газу, ніж жителі Європейського Союзу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас