США почали обмежувати наукові зв'язки з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США почали обмежувати наукові зв'язки з Росією

Світ
351
Низка американських вчених відмовилися від участі в майбутніх конференціях в Росії, повідомляє видання ScienceInsider.
Причиною відмов є урядова вказівка вченим з державних відомств США припинити відвідування Росії. Керівництва НАСА та Міністерство енергетики Сполучених Штатів (DOE) ще в квітні повідомили, що вони заборонятимуть своїм співробітникам більшість відвідувань Росії. «Існують певний дипломатичний тиск та закулісний пресинг», – розповів фізик Дейл Мід (Dale Meade) з Прінстонської лабораторії фізики плазми, що відноситься до Міністерства енергетики.
Декілька вчених з DOE, що збиралися на конференцію Міжнародного агентства з атомної енергії, яка має відбутися в Санкт-Петербурзі у жовтні, запросили дозвіл на поїздку, але поки що не отримали жодної відповіді. Процес затвердження поїздок до Росії оповитий таємницею, каже координатор програм Національної академії наук США Рита Гюнтер (Rita Guenther). «Немає єдиної політики, якої б дотримувалися усі відомства. Кожна зустріч розглядається незалежно, кожен випадок наукового співробітництва розглядається окремо», – говорить вона.
Суперечливі сигнали з міністерства енергетики викликають у дослідників збентеження. «Це найбільші цього року збори з керованого термоядерного синтезу. Особливо зараз, коли проект Міжнародного експериментального термоядерного реактора (ITER) знаходиться на такому важливому етапі, багато хто хоче брати участь у зустрічі», – говорить Мід. Фізик вважає іронічним той факт, що співпраця в рамках ITER виросла зі спроб у 1980-і роки налагодити наукові зв’язки між Радянським Союзом і країнами Заходу. «Однією з початкових цілей проектів було використання наукових досліджень для того, щоб зменшити напруженість під час холодної війни», – зазначає Мід.
В інших галузях знань ситуація схожа. Фізик Джеффрі Бодуїн (Geoffrey Bodwin) з Аргонської національної лабораторії був запрошений до Санкт-Петербургу для того, щоб зробити у вересні пленарну доповідь з проблеми субатомних часток. Але йому не дали дозволу на поїздку. Інша наукова зустріч, куди можуть не приїхати представники Сполучених Штатів, – X Міжнародний конгрес з екстремофільних мікроорганізмів, який також відбудеться восени в Санкт-Петербурзі. Біолог Євген Кунін – виходець з Росії, який нині працює в Національному центрі біотехнологічної інформації США, – нещодавно скасував свою присутність.
Більшість російсько-американських дослідницьких проектів зараз перебувають під загрозою. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень, яке у структурі Міністерства торгівлі США, минулого місяця отримало дозвіл від Ради національної безпеки на спільне російсько-американське науково-дослідне плавання для збору зразків в Беринговій протоці, яке проводиться в рамках масштабного проекту «Русалка» (російсько-американський довготривалий моніторинг Арктики). Одна з можливих загроз цьому проекту – те, що він був розпочатий під егідою двосторонньої президентської комісії. «У відповідь на незаконне втручання Росії у справи України низка дослідницьких проектів були “відкладені“», – так прокоментував виданню ScienceInsider сформований стан справ представник Державного департаменту США.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас