Росія може заборонити європейським авіакомпаніям перельоти з Європи до Азії - Ведомости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може заборонити європейським авіакомпаніям перельоти з Європи до Азії - Ведомости

Світ
2228
Російські чиновники розглядають можливість обмежити або зовсім заборонити транзитні польоти європейських авіакомпаній з Європи до Азії через територію Росії. Про це “Ведомостям” розповіла людина, близька до одного з контрагентів великих європейських авіаперевізників, високопоставлений федеральний чиновник і людина, близька до учасників обговорення. За даними останнього, розмови про можливе обмеження транзиту для європейських перевізників почалися незабаром після перших санкцій проти Росії з боку Євросоюзу (ЄС). Але останні події – зупинка “Доброльоту” і штрафи, які наклала Україна на російські авіакомпанії за польоти до Криму (близько $8,6 млн. – Ред.), – вимагають відповіді, сказав він.
Рішення має прийняти уряд, зараз тривають консультації на рівні Мінтрансу та МЗС. Представники обох міністерств відмовилися від коментарів. Рішення ще не прийнято, підкреслив високопоставлений федеральний чиновник. Прес-секретар прем’єр-міністра Наталія Тімакова зазначила, що до апарату уряду “подібних пропозицій від відомств не надходило”. Але людина, близька до МЗС, запевнила, що “будь-які недружні заходи ЄС, в тому числі в галузі повітряних перевезень, вивчатимуться і без відповіді не залишаться”.
Для польотів з Європи до Азії авіакомпанії використовують найкоротший маршрут – транссибірський і платять за це гроші “Аерофлоту”. На початку 1970-х рр. іноземні авіакомпанії багато на що готові були піти, аби СРСР відкрив їм коридор, розповідав журналу SmartMoney керівник Росавіації Олександр Нерадько: таким чином вони змогли б скоротити маршрут на 4000 км і економити до $30 000 на кожному рейсі.
При цьому іноземні перевізники самі запропонували надати їм можливість користуватися транссибірським маршрутом за гроші, згадував чиновник.
Бенефіціаром угоди стало єдине авіапідприємство країни – “Аерофлот”. Після розпаду СРСР система транссибірських платежів збереглася, і гроші як і раніше отримував “Аерофлот”. Збори могли сягати $500 млн.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас