США і Росія припинили дію ядерної угоди через Україну - The New York Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Росія припинили дію ядерної угоди через Україну - The New York Times

Світ
2281
Посилення конфронтації Вашингтона і Москви через Україну призвело до зриву угоди, яка обіцяла найвищий рівень співпраці між вченими-ядерниками двох країн за всю історію, пише The New York Times.
Видання зазначає, що лише 11 місяців тому міністр енергетики США Ернест Моніц і його російський колега Сергій Кирієнко підписали у Відні угоду, яка, серед іншого, відкривала російським вченим доступ до Лос-Аламоської національної лабораторії, де створювалася перша ядерна бомба, і до десятка інших установ, що беруть участь у створенні американського ядерного арсеналу. Однак на сьогодні дію угоди заморожено: міністерство енергетики США відмінило заплановані цього року симпозіуми та заходи, що передбачали відвідування ядерних об’єктів.
За словами заступника міністра Деніела Поунмена, причиною стала анексія Росією Криму: “Ми дуже ясно дали зрозуміти, що зараз не час вести справи як ні в чому не бувало”. “За словами чиновників та експертів, таке рішення обмежить знання обох сторін про можливості та наміри один одного”, – пише видання, нагадуючи, що “більш ніж 20 років американські і російські вчені-ядерники працювали пліч-о-пліч”. Замість продовження співпраці Москва і Вашингтон повертаються до звичок, що нагадують про холодну війну.
“Скасування (запланованих заходів) показує, як швидко Обама перейшов від стратегії, що передбачала подальшу зацікавленість Росії у співпраці, до стратегії, за якою президент Володимир Путін має намір взяти під контроль стільки територій, скільки зможе, і, таким чином, допускати російських вчених до американського ядерного комплексу нерозумно”, – йдеться в статті.
“Після вторгнення до Криму настрій на співпрацю випарувався”, – пише газета. Це дуже засмутило Росатом: у квітні держкорпорація опублікувала заяву, в якій назвала цей крок “помилковим і таким, що суперечить конструктивного духу, сформованому у відносинах з Міністерством енергетики США останніми роками”. За заявою керівництва Росатому, “політизація тут недоречна”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас