Іспанія може стати федерацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія може стати федерацією

Світ
1584
Іспанія на один крок наблизилася до того, щоб втратити контроль над Каталонією: прем’єр-міністр країни Маріано Рахой і глава каталонського уряду Артур Мас не змогли домовитися щодо ключових питань.
Це була перша зустріч Рахоя і Маса, після того як уряд Каталонії в грудні погодив терміни і формат проведення референдуму про незалежність. Сама зустріч лідерів Іспанії та Каталонії розцінювалася журналістами як прорив, який дозволить уникнути референдуму. Однак заяви Артура Маса не залишили жодних шансів для вдалого завершення цієї зустрічі.
“Жодна пропозиція з боку центрального уряду Іспанії не дозволить вирішити цей політичний конфлікт”, – заявив Мас.
За його словами, спроби Мадрида не допустити проведення референдуму призводять лише до того, що число прихильників незалежності Каталонії впевнено зростає.
Варто нагадати, що основною причиною, яка спровокувала уряд Каталонії на проведення референдуму про незалежність, став провал переговорів у 2012 р., коли “опальному” регіону не дозволили розширити фіскальну автономію. Зараз центральний уряд готовий піти на це, однак Артур Мас вважає, що тепер цей крок недостатній для зняття напруженості.
Соціалістична робоча партія Іспанії запропонувала компромісний варіант: проведення загальнонаціонального референдуму про федералізацію держави. Причому ідея, запропонована соціалістами, досить популярна серед іспанців. Згідно з даними опитування компанії Metroscopia 62% іспанців підтримують відмову від референдуму незалежності і проведення реформи конституції. Зважаючи на це ймовірність того, що прем’єр-міністр може погодитися на подібну угоду, досить висока.
ІСТОРІЯ ПИТАННЯ
Парламент Каталонії проголосував у січні цього року за петицію в іспанські кортеси з проханням провести голосування про майбутнє регіону.
Незважаючи на широке самоврядування регіону та культурну самобутність каталонців, він сильно інтегрований в економіку країни. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, на Каталонію припадає 19% іспанської економіки. Населення регіону складає близько 7,5 млн осіб.
Все більше каталонців вважають, що їхній регіон платить занадто багато податків в іспанську казну і незалежність могла б вирішити економічні проблеми в регіоні. Однак, за даними опитувань громадської думки, далеко не всі готові до сценарію, коли заради здобуття незалежності Каталонії доведеться відмовитися від євро: у разі відокремлення від Іспанії Каталонії доведеться заново подавати заявку на приєднання до єврозони.
Необхідно також відзначити, що шанси на перемогу у прихильників незалежності Каталонії не настільки великі. Згідно з останніми опитуваннями за незалежність готові проголосувати лише 45% каталонців. А враховуючи прискорення темпів відновлення економіки Іспанії, їх число може продовжити скорочуватися.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас