ЄС закликав всі країни світу прийняти санкції проти РФ - для максимальної результативності заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС закликав всі країни світу прийняти санкції проти РФ - для максимальної результативності заходів

Світ
1443
Рада ЄС закликав треті країни прийняти проти Росії санкції, аналогічні до європейських. Про це йдеться в постанові від 31 липня, опублікованій в офіційному журналі Євросоюзу.
“З метою домогтися максимальної результативності заходів, згаданих у цьому рішенні, Союз закликає треті країни прийняти аналогічні обмежувальні заходи” – наголошується у 5-й статті постанови.
31 липня в офіційному журналі Євросоюзу були оприлюднені секторальні санкції проти Росії, які зачепили Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Зовнішекономбанк, Россельхозбанк.
Вони потрапили під обмежувальні заходи, за якими громадянам і компаніям Євросоюзу заборонено купувати або продавати нові акції, облігації або «подібні фінансові інструменти» з терміном обігу більш ніж 90 днів, випущені банками, що потрапили до списку. Йдеться про фінансові установи, в яких частка власності держави сягає більш ніж 50%, їхні “дочки” і тих, хто діє від їх імені.
Обмеження на доступ до капіталу не розповсюджуватимуться на дочірні організації, які зареєстровані в ЄС. Це стосується, перш за все, австрійських «дочок» Сбербанку й ВТБ – Sberbank Europe і VTB Bank (Austria). VTB Bank Austria включає в себе підрозділи у Німеччині (VTB Bank Deutschland) і Франції (VTB Bank France). Sberbank Europe управляє мережею з дев’яти дочірніх банків у восьми країнах Центральної та Східної Європи.
Заборона стосується цінних паперів, які можуть передаватися від одного учасника ринку іншому (transferable securities), тобто акцій, депозитарних розписок, облігацій, та інструментів грошового ринку (векселі, депозитні сертифікати, комерційні папери).
У списку немає банківських кредитів, з чого випливає, що російські держбанки зможуть залучати позики від європейських банків. Не обмежені й можливості із залучення європейських вкладів, міжбанківські депозитні операції, платіжні послуги.
Також Євросоюз ввів режим ліцензування експорту до Росії товарів і технологій для нафтової галузі. Список товарів наведений у додатку до закону про секторальні санкції. Це товари, які представлені під 30 кодами Комбінованої номенклатури ЄС: труби для нафто- і газопроводів, бурові труби, алмазні бурові долота, плавучі і підводні бурові платформи.
Експорт таких товарів може бути обмежений за рішенням влади ЄС, якщо вони будуть використовуватися в проектах, пов’язаних з глибоководною розвідкою і видобутком нафти, освоєнням нафтових родовищ арктичного шельфу або видобутком сланцевої нафти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас