Яценюк: "Соцвитрати знижувати не будемо. Замість них введемо податок на війну" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: "Соцвитрати знижувати не будемо. Замість них введемо податок на війну"

Казна та Політика
1001
В Україні можуть ввести 1,5%-й податок на війну. Його вираховуватимуть із зарплат українців. За задумом Кабміну, стягувати податок будуть до кінця року, а 2,9 млрд грн, зібраних таким чином, підуть на АТО. Хочуть заощадити й на утриманні нардепів, членів Кабміну і чиновників: їх хочуть перевести на «голий» оклад, а отримані 400 млн грн також підуть на потреби армії. Не залишиться осторонь і великий бізнес: в уряді пропонують підвищити плату за користування надрами під час видобутку нафти і газу (з 15-28% до 70%). Все це прописали в пакеті законів Кабміну про внесення змін до бюджету і Податковий кодекс, який Рада, на прохання Кабміну і президента, повинна прийняти на позачерговому засіданні цього четверга.
СКАНДАЛ. Голосування за схожий пакет законів нардепи вже провалили 24 липня. Їх обурило суттєве урізання соцвитрат, яке Кабмін прописав у цих законах. Серед них – відправка чиновників у неоплачувану відпустку на 2 місяці і заморожування індексації мінімальних зарплат і пенсій. Нардепи запропонували уряду замінити заморожування соцвитрат податком у 1,5% на війну. Але, як розповіли нам наші джерела, ці домовленості були зірвані через розпад коаліції. «Варіант бюджету, який ми отримали на руки (на вечірньому засіданні в четвер. – Авт.), не передбачав наших правок. Тому Рада і не підтримала закони, а Арсеній Петрович показово пішов», – сказав нам ударівець Павло Розенко.
ПОСТУПКИ. Крапку поставив Арсеній Яценюк. Вчора він не лише спростував свій відхід, провівши закрите засідання Кабміну (тобто офіційно показавши, що залишається на посаді прем’єра, але пізніше спікер Олександр Турчинов не виключив розгляд Радою цього четверга заяви про відставку Яценюка. – Авт.), а й пішов на поступки. Кабмін погодився з депутатами: соцвитрати не уріжуть, але введуть податок на війну. «Уряд повторно вносить до парламенту всі закони. Я звертаюся до всіх нардепів прийти в четвер у ВР і проголосувати», – заявив Яценюк.
БІЗНЕС. Крім податку на війну, урядовий пакет передбачає скорочення витрат на чиновників, нардепів та членів Кабміну. «Всі будуть сидіти на голому окладі. Це мінус 400 млн грн по центральних органах виконавчої влади». Тугіше затягнути пояси пропонує Арсеній Петрович і великому бізнесу: «Блок питань, який викликає найбільший опір в стінах парламенту, – оподаткування надприбуткового бізнесу. Ми хочемо зробити те, що не вдалося чотири місяці тому через відсутність голосів у парламенті, – ввести додаткові рентні платежі на нафту і газ». Вчора ввечері проекти Кабміну на офіційному сайті Ради так і не з’явилися. Але попереднім пакетом документів пропонувалося підвищити плату за користування надрами при видобутку нафти і газу з 15-28 до 70%.
ТОРГ ЗА НАФТУ І ЗЕРНО. Незважаючи на прохання президента і прем’єра підтримати урядовий пакет законів, єдиної думки серед нардепів немає. За регламентом, на руки слуги народу отримують документи після їх проходження через профільний комітет. «Торг триває навколо підвищення плати за користування надрами (деякі бізнесмени навіть розпочали демонстративно закривати свої заправки. – Авт.) і переведення сільгосппідприємств на загальну систему оподаткування (зараз майже всі компанії галузі перераховували кошти до спецфонду, який дотував галузь. Після переходу можуть зникнути більшість пільг для таких підприємств та кошти на дотації. – Авт.)», – повідомило нам джерело в бюджетному комітеті. Інформацію про можливе підвищення рентних платежів прем’єр озвучив офіційно. А ось про зростання податків для сільгоспвиробників Яценюк не уточнив, хоча така норма міститься в попередньому пакеті проектів Кабміну, який Рада провалила. Тоді з цього питання здійняли шум: нардепи просили не переводити сільськогосподарські підприємства на загальну систему оподаткування, а в обмін нардеп від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко обіцяв безкоштовні постачання продовольства до зони АТО, які готові забезпечити великі аграрні підприємства.
ЗА КАДРОМ. Залишилися за кадром прем’єрської розповіді скандальні норми, які були в пакеті проектів урядової редакції тижневої давності. Приміром, Кабмін пропонував ввести 15% податок на дохід з депозитів, скасувати нульову ставку ПДВ на квитки швидкісних потягів «Інтерсіті+» (за оцінками експертів, це призведе до подорожчання квитків на 15-20%) і прирівняти напої з вмістом етилового спирту 8,5% і більше (в основному – настоянки та препарати, що продаються в аптеці) до алкоголю (спричиняє зростання ціни), з якого виробники платять акциз 70,53 грн/літр (зараз вони акцизом не обкладаються. – Авт.). Як розповіли нам в бюджетному комітеті, докладніше про норми проектів Кабміну стане відомо сьогодні – засідання комітету попередньо намічено на 29 липня.
БЮДЖЕТНИКИ. Експерти вітають відмову від неоплачуваних відпусток. «У людини зберігається зарплата, і він продовжить купувати товари та послуги, і економіка країни продовжить працювати. Але я знаю багато прикладів, коли в бюджетних організаціях і без пропозицій уряду працівників відправляють у неоплачувану відпустку, але не на місяць, а на тиждень-другий», – розповів нам керівник відділу аналітики Forex club Микола Івченко. Цьому є підтвердження: днями до харківської податкової надійшла рознарядка про 50%-ве скорочення працівників. Таку інформацію опублікував на своїй сторінці в соцмережі голова Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак. «За можливості – відправити співробітників у відпустки за власний рахунок і подумати, кого скоротити», – розповів нам один з працівників податкової. Офіційно цю інформацію спростовують.
АГРАРІЇ. Інші побоюються можливих проблем в агросекторі, якщо компанії переведуть на єдину ставку оподаткування. «Підвищення податку за користування надрами (з 15-28% до 70%) сільгоспвиробники, звичайно, не вітають: у багатьох вже є контракти на поставки (як правило, контракти укладають навесні, із заздалегідь обумовленою ціною. – Авт.)», – сказав нам виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Їхнє переведення на єдину систему оподаткування може поставити під загрозу умови виконання таких контрактів або заженуть компанії в збиток.
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас