Запуск першого українського супутника "Либідь" відклали - через проблеми з російськими постачальниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск першого українського супутника "Либідь" відклали - через проблеми з російськими постачальниками

Казна та Політика
574
Запланований на кінець цього року запуск першого українського геостаціонарного супутника мовлення “Либідь” доведеться переносити на більш пізній термін. Причина в тому, що у виробника ракети-носія цього супутника — дніпропетровського ВО “Південмаш” — виникли проблеми з російськими постачальниками.
Постачальники перейшли з українським підприємством на ту ж схему, що і “Газпром” з “Нафтогазом”, — тобто на передоплату. У результаті “Південмаш” досі не може отримати з Росії двигун РД-171М і комплект приладів системи управління ракетою “Зеніт”.
З російського боку постачальником РД-171М і системи управління виступає ФГУП “Центр експлуатації наземної космічної інфраструктури” (ЦЕНКІ). У цій організації підтверджують, що двигун і система управління виготовлені — але в Україну вони будуть направлені після того, як “Південмаш” внесе передоплату, як і було обумовлено контрактами на поставку, укладеними навесні 2013 року. Досі російська сторона неодноразово йшла назустріч “Південмашу” і закривала очі на порушення графіка оплати.
В останні роки Росія закуповувала в рік 2-3 ракети “Зеніт”, якщо рахувати разом з проектом “Морський старт”, але зараз про нові замовлення не повідомляється через міжнародну обстановку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас