Товари, які подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Товари, які подорожчають

Особисті фінанси
3318
Алкоголь і цигарки — два підакцизні товари, регулювання обігу яких, відповідно до тексту Угоди про асоціацію з ЄС, має бути реформовано. Насамперед йдеться про підвищення акцизного збору на ці товари. А отже, зростання ціни на тютюнову та алкогольну продукцію.
ЦИГАРКИ
Протягом 2013 року в Україну було ввезено тютюну та його замінників на загальну суму 453,74 мільйона доларів. Це, звичайно, менше, ніж 2012 року на 10,6%. Якщо взяти до уваги, що за 2013 рік у країні було виготовлено цигарок на загальну суму 1354,6 мільйона доларів (або 11 516 мільйона гривень у розрахунку за курсом долара 8,5 гривні за долар), то зрозуміло, що частка імпортованої тютюнової продукції — не така вже й значна.
— У разі непродуманої акцизної політики, підписання Угоди про асоціацію з ЄС загрожує для українського курця стрімким зростанням цін на цигарки, — говорить директор з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні, Молдові і країнах Кавказу Олег СТРЕКАЛЬ. За його словами, приведення акцизних ставок до європейського рівня, як і підвищення цін на цигарки, має бути поступовим.
Наразі ставка акцизного збору в Україні на цигарки з фільтром становить 20 євро за одну тисячу штук, але відповідно до зобов’язань, прописаних в Угоді про асоціацію, Україна доведе ставки акцизного збору на тютюн до 90 євро за тисячу штук. Тобто, тютюновий збір має збільшуватися на 10—15% щорічно протягом 10 років.
— У той же час, уже сьогодні в антитютюнових активістів, та й у деяких чиновників з’являється бажання привести рівень акцизів до європейських буквально за два-три роки, без урахування купівельної спроможності українців і стрімкого зростання на чорному ринку, — говорить Стрекаль. Він зазначає, що багато нових членів ЄС мали значно більше часу на «вирівнювання» акцизів — 15 — 18 років. — Також нікого не цікавить сумний досвід Польщі, яка захопилася різкими підвищеннями акцизів, і минулого року, як наслідок чергового підвищення, втратила доходи держбюджету, — додає він.
В Imperial Tobacco в Україні переконані, що євроінтеграція має відбуватися з урахуванням європейського досвіду підняття акцизів, а не «кавалерійським наскоком, унаслідок якого пачка легальних цигарок може коштувати 100 гривень уже за рік.
Інших ризиків входження України в ЗВТ, запевняє Олег Стрекаль, українським курцям боятися не варто. Адже тютюнова галузь України вже давно працює і виконує більшість вимог Європейського Союзу, як щодо якості тютюнової продукції, так і у сфері торгівлі, обмежень реклами і просування. «Європейські цигарки навряд чи витіснять продукцію українського виробництва, оскільки стандарти якості міжнародних тютюнових кампаній єдині для усіх країн-виробників, більше того, українські тютюнові фабрики експортують свою продукцію в європейські країни», — пояснив він.
У той же час директор з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні, Молдові і країнах Кавказу наголошує на необхідності контролю контрабандних виробів. «Вигідне географічне розташування «на руку» як для ввезення, так і для вивезення цигарок з України. Ми як виробник для цього вже запровадили спеціальну систему моніторингу і контролю переміщення готової продукції і ведемо активну роботу з урядом над впровадженням електронної акцизної марки», — пояснює він.
«МІЦНИЙ» АЛКОГОЛЬ
Що ж до алкогольної продукції, то в цій галузі за 2013 рік теж спостерігається значне падіння виробництва. Зокрема, протягом минулого року виробництво горілки із умістом спирту менш ніж 45,4% скоротилося на 17,2% у порівнянні з 2012 роком — до 28 мільйонів доларів, коньяку та бренді — на 3,2% порівняно з попереднім роком і становило 4,5 мільйона доларів. Незначне зростання спостерігається у виробництві лікерів та інших спиртних напоїв — на 0,4% і становить 11,5 мільйона доларів. Згідно з даними Держстату, Україна імпортувала 2013 року алкоголю (зокрема й безалкогольних напоїв та оцту) на загальну суму 604,85 мільйона доларів.
На сьогодні європейський акциз на алкоголь становить 5,5 євро за літр 100%-го спирту. В Україні — 56,42 гривні (3,54 євро за курсом НБУ). Тим не менш, ситуація на ринку залишиться стабільною. «Україна, коли вступила в СОТ, то, по суті, вже перебуває в зоні безмитної торгівлі. Ми вже продаємо без мит алкогольну продукцію, і нам так само продають. Далі вже немає куди рухатися», — говорить директор Спілки виробників алкоголю і тютюну Володимир ДЕМЧАК.
За його словами, ситуація може змінитися лише в окремих сегментах ринку. Йдеться про використання географічних позначок. «У нас є обмеження на використання назв, наприклад, «коньяк», «шампанське» та низку вин. Але вони серйозно на ринок уже не вплинуть. Тим паче, у нас є перехідний період — 10 років, за який, гадаю, споживачі абсолютно нормально зможуть адаптуватися до торговельних марок, і ці назви суттєво не впливатимуть на продажі продукту на внутрішньому ринку», — говорить Володимир Демчак.
Інша справа, говорить директор Спілки виробників алкоголю і тютюну, — експорт алкоголю на ринки ЄС. «Потрібні чималі фінансові ресурси для просування вітчизняних марок на європейський ринок. Без наявності цих ресурсів буде складно завоювати європейського споживача. Бо європейці не охоче купують нову продукцію, навіть якщо вона високої якості. А цими фінансовими ресурсами ні наші винороби, ні виробники горілки не можуть похвалитися», — зазначив Володимир Демчак.
Марія Юзич
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас