Великобританія, Франція і Канада посилили контроль безпеки в аеропортах на прохання США через загрозу терактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія, Франція і Канада посилили контроль безпеки в аеропортах на прохання США через загрозу терактів

Світ
222
Заклик США до низки держав посилити заходи безпеки в аеропортах, які відправляють рейси до цієї країни, викликав практично блискавичну реакцію. Підтвердження того, що прохання Вашингтона було не лише почуте, а й виконане, прийшли вже з Великобританії та Франції, повідомляють британське видання The Telegraph і французьке The Local. У США натякали на те, що, за даними розвідки, загроза виходить з європейських аеропортів, однак рішення вжити додаткових заходів прийняли і в Канаді, повідомляє телеканал CTV News. За його даними, Міністерство транспорту країни повідомило, що воно “вживає додаткових заходів обережності”. Від докладніших коментарів чиновники відмовилися “з міркувань безпеки”. У статті також повідомляється, що Канада внесла зміни в національне положення з авіаційної безпеки. Відповідно до нього, супроводжуючі пасажирські рейси співробітники служби безпеки мають право мати при собі заряджену вогнепальну зброю.
У статті The Local наголошується, що “Франція вжила заходи щодо посилення заходів безпеки в аеропортах країни після того, як США висловили побоювання, що екстремісти розробили нову бомбу, яку неможливо виявити сучасними засобами контролю”, оскільки в ній немає металевих частин, і яка може бути захована. У зв’язку з цим пасажирам довелося зіткнутися зі збільшенням вибіркових перевірок перед посадкою.
Нові заходи “здійснюватимуться таким чином, щоб заподіяти якомога менше незручностей пасажирам, проте затримки можливі”, повідомила служба Французької цивільної авіації (DGAC). Очікується, що особливо гостро наслідки нововведень будуть відчуватися в аеропортах імені Шарля де Голля і Орлі, розташованих поруч з Парижем, а також в Ніцці і Марселі на півдні Франції.
Щоб уникнути проблем, пасажирам рекомендують приїжджати в аеропорти заздалегідь, щоб встигнути пройти всі необхідні процедури. У DGAC також заявили, що аналогічні заходи будуть вжиті і в аеропортах, що знаходяться у віддалених французьких територіях, таких як Таїті, Мартініка і Гваделупа.
У Британії нові заходи безпеки стануть постійними
У Британії основна увага прикута до лондонського аеропорту “Хітроу”. Пасажири, що відлітають з нього, вже встигли відчути нові зміни на собі, пише The Telegraph.
Очевидці повідомляють, що методи огляду мандрівників серйозно ускладнилися. Обшуки стали проводитися більш ретельно, а часом навіть із застосуванням грубої фізичної сили. Так, одна з пасажирок піддалася такому “енергійному” огляду, що коли її “прохлопували” на предмет наявності на тілі захованих предметів, бідолаха мало не впала, так як майже втратила рівновагу.
Не менш посилено оглядається техніка, яку везуть мандрівники. Охорона аеропорту перевіряє ноутбуки, мобільні телефони. Електронні прилади та інший багаж протирають, щоб перевірити на наявність слідів вибухових речовин.
При проходженні сканерів пасажирів просять знімати взуття і ремені. Самі методи сканування стали більш “інвазивними”, розповів журналістам один з працівників аеропорту.
Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон підтвердив, що додаткові заходи обережності в аеропортах вжиті на прохання США. “Це те, що ми обговорювали з американцями”, – додав він, зазначивши, що “безпека пасажирів повинна бути на першому місці”. “Ми не повинні ризикувати”, – підкреслив прем’єр. Разом з тим він висловив сподівання на те, що нові заходи не призведуть “до невиправданих затримок” в роботі аеропортів.
У департаменті транспорту Великобританії також підтвердили, що “прийняли рішення активізувати деякі заходи авіаційної безпеки”, проте відмовилися давати більш розгорнутий коментар з цього приводу. При цьому чиновники висловили сподівання, що більшість пасажирів не будуть відчувати серйозних незручностей.
Тим часом віце-прем’єр Британії Нік Клегг закликав пасажирів звикати до нових заходів контролю, оскільки, швидше за все, вони стануть постійними. “Я не хочу, щоб люди думали, що це тимчасове явище, яке триватиме тиждень. Це світ, в якому ми зараз живемо”, – заявив заступник Кемерона.
Подібні заяви навряд чи втішать британців та інших мандрівників. Крім того, як уже зазначили деякі ЗМІ, нинішнє прийняття додаткових заходів безпеки в аеропортах збіглося з сезоном відпусток, що може створити додаткові проблеми. Це неминуче призведе до збільшення часу посадки на рейси і, відповідно, зростанню черг, відзначають експерти.
Пильність європейців відіб’ється і на аеропортах Росії
З подібним явищем ризикують зіткнутися і відпочиваючі в Росії. Заходи безпеки торкнуться і російських аеропортів, зокрема, “Шереметьєво”, наводить “Комерсант” думку генерального директора компанії Jet Transfer Олександра Євдокимова. Крім того, на його думку, для пасажирів з’явиться безліч нових заборон.
“Звичайно, потрібно вводити нові технології, типу сканерів, які обчислюють знаходження речовин і так далі, які не впливатимуть на комфорт пасажирів, що користуються аеропортом. А ось придумати зараз, щось зробити, щоб посилити, отже, будуть якісь заборони. Заборонено провозити рідину, заборонено провозити сигарети або щось іще. Це буде кошмар, жах, якщо вони введуть якісь страшні заборони чогось. Швидше за все, це буде проходити на окремих стійках, трапах, де йде вже посадка на літак, і там буде вже спеціальний огляд, мабуть”, – припускає Євдокимов.
У зв’язку з проханням Сполучених Штатів, в російських аеропортах збільшиться і кількість поліцейських. Але інших заходів вжито не буде, впевнений генеральний директор асоціації “Аеропорт” цивільної авіації Віктор Горбачов.
“Єдине – це збільшення кількості працівників поліції або служб авіаційної, транспортної безпеки. Тут тепер все залежить від кількості осіб. Між іншим, це процедура, яка діє тільки в міжнародних аеропортах. І вона діє тільки у нас. У всій Європі та Америці немає цього. Там доглядають тільки, коли ти переходиш чисту зону. Це наші перестраховуються. У нас вже стільки всього понаворочено, що тільки гляди, тільки відстежуй”, – підкреслив Горбачов.
“Бомба в тілі” і футболки, що вибухають
Заходи безпеки в аеропортах посилюються у зв’язку з даними, отриманими американською розвідкою про загрозу повітряного теракту. Які саме відомості були отримані, в США не розкривають, заявляючи лише, що “діляться” з іноземними партнерами “належною інформацією”. Відомо лише, що американці побоюються нападу терористів, пов’язаних з “Аль-Каїдою”.
Передбачається, що терористи працюють над створенням “неметалевого вибухового пристрою”, яке неможливо виявити сучасними засобами контролю, оскільки в них немає металевих частин. Такі бомби можуть бути імплантовані в тіло терориста-смертника, який спокійно пронесе їх у літак, повідомляє CTV News.
Побоювання викликають також рідини, що проносяться на борт, деякі з яких після змішування можуть стати вибухонебезпечними. За іншими даними, терористи вивчають ще один новий метод – змішування хімічних речовин, які, навпаки, у вологому стані будуть безпечні, але коли висохнуть – можуть вибухнути, відзначає телеканал з посиланням на колишнього агента ФБР.
Таким чином, за його словами, терорист може надіти, скажімо, мокру футболку, і пройти в ній на борт літака, після чого та висохне і вибухне, пояснив екс-шпигун. Втім, він зізнався, що не знає доказів того, що така схема може спричинити крах літака.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас