Перший муніципальний дефолт в Китаї? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший муніципальний дефолт в Китаї?

Світ
453
У Китаї сталося перше, нехай і невизнане, банкрутство муніципалітету. Комерційний банк подав до суду на компанію, що належить владі, після того як вона не змогла вчасно розплатитися за кредитом. Можливо, ця подія стане початковою ланкою довгого ланцюга банкрутств на борговому ринку обсягом $3 млрд.
Банк проти муніципалітету
Qilu Bank, який діє у провінції Шаньдун, включив у свій звіт за 2013 р., опублікований в мережі китайською та англійською мовами, інформацію про те, що подав до суду на державне агентство Urban Construction and Comprehensive Development Company. Подібні організації носять абревіатуру LGFV (government financing vehicle). За словами позивача, агентство не розплатилася за боргом у розмірі 35,4 млн юанів ($5,71 млн) плюс відсотки в розмірі 6,1 млн юанів.
Пузир, роздутий LGFV
Нагадаємо, що LGFV з’явилися в КНРпісля того, як влада країни заборонила муніципалітетам брати у комерційних організацій гроші в борг. За допомогою цих агентств вони зуміли обійти законодавство і накопичити рекордний обсяг боргу. Сукупний борг всіх китайських муніципалітетів сягає $3 трлн. Зрозуміло, кошти пускаються в хід, і в результаті в Піднебесній створено величезну кількість виробничих потужностей “на перспективу”, які не використовуються. Система працювала чудово, поки китайська економіка показувала двозначний приріст ВВП.
Однак останніми роками в ЗМІ все частіше говорять про “жорстку посадку” КНР, оскільки країна змінила економічний курс, спробувала переорієнтувати економіку на внутрішній попит і одночасно ліквідувати пузир на ринку нерухомості. При цьому LGFV вклали багато коштів саме в девелоперські проекти, а також в ризиковані ідеї, на кшталт створення масштабного виробництва сонячних батарей.
Рекордні темпи економічного зростання надавали комерційним компаніям впевненість у завтрашньому дні, і вони погоджувалися продовжувати кредитні лінії для LGFV, навіть коли ті відмовлялися вчасно платити за боргами. Кількість “поганих” кредитів (NPL) у результаті трималася на низькому рівні, хоча експерти довгий час говорили про “тіньовий пузир”, який, мабуть, тепер лопнув.
Прецедент?
Аналітики японської Nomura відзначили, що це перший подібний випадок в історії Китаю. Китайські експерти говорять про те, що фактичні дефолти LGFV трапляються досить часто, однак вперше про це публічно заявив кредитор. Особливо дивно виглядає така заява, якщо враховувати, що Qilu Bank і Urban Construction and Comprehensive Development Company діють в одному регіоні і тісно пов’язані один з одним. Цікаво, що і Qilu Bank, і муніципальне агентство відмовляються від коментарів.
Народний банк проти тіньового банкінгу
Народний банк Китаю, разом з чотирма іншими державними регулюючими органами, представив 16 травня низку заходів, направлених на приборкання тіньового банківського сектора. Нові правила передбачають введення деяких обмежень на те, як банки обходять ліміти з традиційного кредитування, пакуючи кредити в різні фінансові інструменти. Правила прийдуть на зміну невдалому поетапному підходу до скорочення тіньового банківського сектора і міститимуть частину “документа номер дев’ять” – набору заходів, розроблених торік, які повинні були регулювати міжбанківський ринок, але так і не були опубліковані.
Корпоративні дефолти
Корпоративні дефолти в КНР відбуваються все частіше. Кілька місяців тому компанія-забудовник Zhejiang Xingrun Real Estate Co. оголосила про банкрутство, не зумівши розплатитися за випущеними раніше облігаціями у розмірі $566,6 млн (3,5 млн юанів). У компанії Zhejiang Xingrun Real Estate Co. не було достатньо ліквідності, щоб розплатитися за боргами, пише видання. Серед кредиторів забудовника 15 банків, у тому числі China Construction Bank. Йому компанія заборгувала понад 1 млрд юанів. За даними Bloomberg, найбільший акціонер компанії і його син затримані правоохоронними органами.
Це вже другий корпоративний дефолт в Китаї. Трохи більше ніж за тиждень до краху Zhejiang Xingrun китайська Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology – виробник сонячних батарей – оголосила про те, що не в змозі розплатитися за своїми зобов’язаннями. Дефолт був оголошений за зобов’язаннями на $162 млн.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас