Світовий банк погіршив прогноз спаду економіки України до 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк погіршив прогноз спаду економіки України до 5%

Казна та Політика
365
При цьому експерти СБ пророкують Україні значне економічне зростання в середньостроковій перспективі.
Економіці України належить в нинішньому році пережити різкий спад, який потім зміниться поступовим підйомом. Про це йдеться в опублікованій у вівторок, 10 червня, доповіді Світового банку про перспективи розвитку світової економіки.
За наведеними в документі даними, у 2013 році українська економіка показала “нульове зростання”, а цього року може піти в “мінус 5%”. До ключових аспектів, які погіршили прогноз порівняно з січнем нинішнього року, автори доповіді відносять “втрату доступу на найбільший експортний ринок – російський, різке підвищення цін на імпортований газ і зниження цін на сталь і пшеницю – два головних експортних товари країни”.
Відзначається, що “знецінення національної валюти, шоки, пов’язані з поставками газу з Росії, а також ліквідація паливних субсидій, що діяли усередині країни, посилять інфляцію, підірвуть доходи громадян і вчинять тиск на споживчий попит”. Крім того, “слабкий банківський сектор стримує розвиток кредитів та інвестицій навіть за умови, що кризи в цій сфері вдалося уникнути”.
Водночас експерти СБ пророкують Україні досить значне економічне зростання в середньостроковій перспективі, яке, втім, не зможе повністю покрити провал нинішнього року. Вони, зокрема, очікують, що в 2015 році ВВП країни зросте на 2,5%, а в 2016-му – ще на 4%.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас