Росія веде проти України кібервійну, яка може стати ключовим моментом в історії - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія веде проти України кібервійну, яка може стати ключовим моментом в історії - The Financial Times

Світ
2166
Росія на сьогодні проводить проти України високотехнологічну кібероперацію, про яку влада у Києві ледь здогадується і яка може стати ключовим моментом в історії кібервоєн. Про це пише The Financial Times. Мова йде як про псування сайтів і DDOS-атаки, так і про більш серйозні речі.
З 2010 року фахівці компанії BAE Applied Intelligence, яка проводить дослідження в області мережевої безпеки на замовлення британського Міністерства оборони, спостерігають за поширенням вірусу, що названий ними Snake (“Змія”) і зустрічається також як Ouroburos (“Уроборос”, на ім’я змії з грецької міфології, що пожирає власний хвіст) і Sengoku (японське слово, що означає “період громадянських хвилювань”). Із 56 виявлених компанією варіантів цього вірусу 32 були отримані з України, з них 22 – за останні два роки.
“Малоймовірно, щоб це зробили хакери-аматори. Занадто високий технологічний рівень. Вірус дуже добре написаний і надзвичайно скритний”, – розповів заступник директора BAE Applied Intelligence з кібербезпеки Дейв Гарфілд.
Видання відзначає, що за вірусом може стояти Росія. “Багато ознак вказують на те, що джерелом шкідливого ПЗ є Росія – наприклад, зустрічаються в коді тимчасові мітки і російські імена”, – йдеться у публікації.
За даними FT, цей вірус – це дуже просунутий інструмент шпигунства. Після зараження комп’ютера він ховається в надрах операційної системи від антивірусних систем. Але на запит він здатний виводити будь-яку інформацію від особистих електронних листів до військових планів. Крім того, він дозволяє впроваджувати інші шкідливі коди в заражену систему.
На закінчення наводиться цитата неназваного співробітника спецслужб: “Росія на сьогодні не просто має тотальну інформаційну перевагу в Україні. Цифрові системи цієї країни фактично перебувають під її контролем. Грунт підготовлений”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас