Європейські банки втратять рекордні 104 млрд дол через судові розгляди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки втратять рекордні 104 млрд дол через судові розгляди

Фондовий ринок
373
Витрати європейських банків на врегулювання судових спорів та виплату штрафів регуляторам сягнули рекордних 103,5 млрд дол, підрахували аналітики Credit Suisse. Для порівняння, загальні втрати фінансових інститутів Європи за підсумками світової економічної кризи становили близько 201 млрд дол.
Рік тому судові витрати європейських банків оцінювалися набагато скромніше – в 58 млрд дол. Однак ця сума різко зросла за рахунок високої активності світових регуляторів, в першу чергу американських, які тепер переслідують банки не тільки за іпотечні «гріхи» і маніпулювання міжбанківськими ставками типу LIBOR, але і все частіше за допомогу ухильникам від податків і порушення режиму міжнародних економічних санкцій.
«У той час, як європейські банки в 2013 році уклали в судах угоди на загальну суму 19 млрд дол, наші оцінки показують, що витрати сектора будуть зростати стрімко», – йдеться в опублікованому за підсумками дослідження документі. За розрахунками аналітиків Credit Suisse, у банків з високими судовими витратами вартість акцій приблизно на 25% нижча за ту, яка могла б бути за їх відсутності.
Credit Suisse поділяє витрати на штрафи банків на три категорії: уже виплачені – 37млрд дол, зарезервовані – 28 млрд дол і потенційні – 39 млрд дол. Загалом, наприклад, штрафи за маніпулювання з банківськими ставками, включаючи LIBOR, за рік зросли на 16,2 млрд, до 19,7 млрд дол, за іпотечні «гріхи» – на 1,2 млрд, до 12,2 млрд, за порушення режиму американських санкцій – на 5,1 млрд, до 7,2 млрд, за допомогу ухильникам від податків – на 2 млрд, до 2,5 млрд.
Найбільші втрати, за розрахунками аналітиків Credit Suisse, має понести британський HSBC – 16,9 млрд дол (включаючи потенційні виплати). До першої п’ятірки за цим показником також увійшли британські Lloyds (11,1 млрд), RBS (10,6 млрд) і Barclays (10,2 млрд), а також швейцарський UBS (9,8 млрд). Левова частка судових витрат – 75 млрд дол, припадає на першу десятку банків (серед них німецький Deutsche Bank, Французькі BNP Paribas, Societe Generale, Creduit Agricole, а також швейцарський Julius Baer).
Примітно, що сам Credit Suisse у травні визнав свою провину в тому, що допомагав заможним американцям відводити заощадження від податків, і погодився виплатити владі США штраф 2,6 млрд дол. Найбільший же серед потенційних штрафів може припасти на долю BNP Paribas. Як повідомили в кінці травня джерела The Wall Street Journal, Міністерство юстиції США може вимагати від французького фінансового інституту понад 10 млрд дол за порушення режиму санкцій щодо Ірану й низки інших країн.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас