Структурні проблеми біржових фондів ETF можуть знищити весь ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Структурні проблеми біржових фондів ETF можуть знищити весь ринок

Валюта
949
Голова BlackRock, однієї з найбільших інвестиційних компаній світу, Ларрі Фінк заявив, що у біржових фондів ETF, що працюють з плечем, є серйозні структурні проблеми, здатні зруйнувати цілу індустрію.
Компанія Фінка має в управлінні близько $4 трлн клієнтських коштів, при цьому близько $1 трлн з них – це ETF. Як і у випадку з іншими інструментами, ETF використовують позикові кошти для збільшення віддачі від вкладень.
“Ми ніколи не мали справи з ними”, – сказав Фінк на інвестиційній конференції Deutsche Bank в Нью-Йорку.
ETF
Біржові фонди – це фонди, паї яких обертаються на біржі, але повторюють динаміку базового активу. Іншими словами, якщо ETF відстежує, наприклад, динаміку якого-небудь індексу, то й рух акцій біржового фонду буде повторювати динаміку самого індексу. Якщо ж фонд працює з плечем, наприклад другим, то динаміка ETF в два рази перевершує динаміку базового активу. Є, наприклад, фонд Proshares Ultrashort 20+ Year Treasury, який направлений на зниження двадцятирічних облігацій Казначейства США з другим плечем. Таким чином, якщо облігації зростають на 1%, то ви втрачаєте 2%. І навпаки.
Він також повторив наведену вище фразу: “У них є структурні проблеми, які можуть в один прекрасний день підірвати всю індустрію”.
Фінк впевнений, що регулятори повинні зосередитися на складі фінансових продуктів. Якщо вони хочуть, щоб ринок був безпечний, потрібно встановити певний стандарт продуктів, вважає Фінк.
ETF з плечем, в принципі, дозволені, але співробітники з Комісії з цінних паперів і бірж США виступили з попередженням про ризики в цих інструментах.
Регулятори відзначають, що індивідуальні інвестори просто не розуміють, що ці інвестиційні продукти орієнтовані на отримання доходу від інвестицій протягом дня, а не в довгостроковій перспективі.
Зокрема, SEC наводить приклад з життя, де неназваний ETF з другим плечем відстежував динаміку індексу, який за один лише день впав на 6%. Тобто втрати інвестора за один лише день становили 12%.
МЕХАНІКАВЕЛИКОГО ВИБУХУ
Більш докладно розповімо про те, чому Ларрі Фінк так турбується про маржинальні ETF. Інвестори хочуть заробити на середньостроковому русі і роблять ставку. Використовуючи леверидж, він розраховує збільшити свій дохід. Найбільш наочний приклад – період з середини минулого року до I кварталу цього року. Переважна більшість гравців очікували підвищення ставки з боку ФРС і ставили на зростання дохідностей облігацій. Іншими словами, купували ETF з плечем на зниження вартості бондів. Але всі вони виявилися не у справах. Мало того, що ставка не зіграла, так втрати ще й збільшилися за рахунок позикових коштів. Висновок такий: використовувати такі інструменти можна лише для короткострокових операцій, інакше втрати будуть просто колосальні. Статистика свідчить, що за останні 5 років прості вкладення в довгострокові трежеріс принесли 24%. Якщо інвестор купив би ETF, що повторює динаміку облігацій з 2-м плечем, отримав би 48%. Однак, якщо інвестор весь цей час ставив би на підвищення ставки ФРС і купив би Proshares Ultrashort 20+ Year Treasury, тобто фонд, який з плечем грає на пониження вартості бондів, то збиток інвестора становив би за цей період часу 69%.
Оскільки на ринку активну участь в торгівлі ETF беруть не лише індивідуальні інвестори, але й більші, наприклад хедж-фонди, то й вплив від раптових великих втрат може серйозно вплинути на ринок.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас