Імпорту в Росії належить скласти свої позиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорту в Росії належить скласти свої позиції

Аграрний ринок
810
На зустрічі з головами найбільших російських і іноземних компаній в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму президент Росії Володимир Путін оголосив про розробку програми імпортозаміщення в промисловості та сільському господарстві, яка буде розроблена до осені 2014 року.
Про те, що Росія має намір проводити активну політику імпортозаміщення, президент Росії Володимир Путін оголосив на панельній сесії ПМЕФ. За його словами, програма буде розроблена до осені 2014 року з урахуванням взятих Росією зобов’язань перед СОТ і партнерами з Євразійського економічного союзу, що формується. При цьому акцент буде зроблений на тих галузях, де імпортозаміщення “перспективне” і російські товари будуть конкурентоспроможними на світових ринках. У першу чергу це сільське господарство, виробництво програмного забезпечення, машинобудування.
“Упевнений, що за рахунок модернізації промисловості, будівництва нових підприємств, локалізації конкурентного виробництва в Росії ми зможемо – особливо підкреслю, не порушуючи норм міжнародної торгівлі, не вводячи будь-яких обмежень і бар’єрів, – значно скоротити імпорт за багатьма позиціями, повернути власний ринок національним виробникам, – заявив президент. – Це, в тому числі, виробництво програмного забезпечення, радіоелектронного обладнання, енергетичного устаткування, це текстильна промисловість і це, звичайно, ринок продовольства”.
За його словами, в короткі терміни будуть проаналізовані можливості конкурентного імпортозаміщення в промисловості і сільському господарстві і вже до осені уряд визначить, які товари для державних і муніципальних потреб будуть закуповуватися винятково або переважно у російських виробників, а також у компаній держав – членів Митного союзу.
“Коли я кажу “у російських виробників”, то я маю, звичайно, на увазі і підприємства з іноземною участю або із стовідсотковим іноземним капіталом, але які працюють на нашій території і дотримуються російського законодавства”, – підкреслив президент.
При цьому буде розроблено цілий пакет заходів з підтримки вітчизняних підприємств, здатних виробляти таку конкурентну продукцію, в тому числі буде створено спеціальний фонд розвитку вітчизняної промисловості.
На думку президента, такий акцент забезпечить якісні зміни в національній економіці. В результаті буде кардинально і в досить стислі терміни змінено структуру експорту.
“Ми ставимо на меті щороку збільшувати російський експорт неенергетичних товарів не менше ніж на 6%. Для цього буде розширена лінійка інструментів підтримки наших несировинних компаній на світових ринках”, – сказав Володимир Путін.
У Россільгоспбанку вважають, що серйозний потенціал імпортозаміщення є в цілому ряді секторів сільського господарства, зокрема, у виробництві яловичини і меншою мірою свинини, плодоовочевої продукції, риби та інших товарних груп. Хоча з низки позицій Росія не просто закриває або майже закриває власні потреби, а вже експортує свою продукцію. Так, на сьогодні Росія – один з провідних світових експортерів зерна, триває робота з просування на зовнішній ринок російської птахівничої продукції. Відповідні цільові індикатори мінімально прийнятного рівня співвідношення внутрішнього виробництва та імпорту продовольства були передбачені Доктриною продовольчої безпеки.
“Активна і послідовна підтримка аграрного сектора, реалізована керівництвом держави з 2006 року – спочатку в рамках пріоритетного національного проекту “Розвиток АПК”, потім держпрограми розвитку сільського господарства, – створює всі передумови для досягнення планових показників Доктрини продовольчої безпеки, – повідомив ІТАР-ТАСС голова правління ВАТ “Росссільгоспбанк” Дмитро Патрушев. – З 2006 року кредити банку дозволили нашим позичальникам розвиватися більш високими темпами, ніж галузь у цілому”.
Зокрема, клієнти банку збільшили виробництво м’яса птиці в 4,3 рази (по країні – в 2,75 рази), свинини – в 3,2 рази (по країні – на 80,3%), молока – в 2,7 рази (по країні – зниження на 1,3%), яловичини – в 2,1 рази (по країні – зниження на 9,8%); реалізовано більше 2,4 тис. проектів у галузі тваринництва, придбано 10 тис. тракторів і 3,2 тис. комбайнів російського виробництва.
За словами Патрушева, саме організація нових виробництв служить каталізатором розвитку сільських територій та зростання сільської економіки в цілому, сприяє створенню робочих місць і підвищенню привабливості життя на селі, а кредитування введення додаткових потужностей в рослинництві, тваринництві та відповідних переробних підгалузях АПК підвищує продовольчу безпеку країни та забезпечує імпортозаміщення продовольства.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас