За перший квартал площа нового житла в Україні зросла на 47% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За перший квартал площа нового житла в Україні зросла на 47%

Нерухомість
661
Загальна площа нового і реконструйованого житла в першому кварталі 2014 р. більш ніж на 47% перевищила аналогічний показник першого кварталу минулого року. Про це свідчить офіційна статистика, оприлюднена Держстатом, за якою загальна площа прийнятого в експлуатацію житла становить 2 млн 51 тис. квадратних метрів. Про це повідомили в прес-службі Мінрегіонбуду.
Найбільше зростання обсягів збудованого житла відзначається в Івано-Франківській – в 2,6 рази, Київській та Львівській – в 2,2 рази областях.
Основним інвестором будівництва житла залишається населення – 1,2 млн м кв. або майже 60% прийнято в експлуатацію в одноквартирних будинках. Серед збудованих квартир майже дві третини – однокімнатні та двокімнатні – користуються найбільшим попитом серед населення.
Як прокоментував Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, такий результат є наслідком комплексу заходів, які впроваджує Мінрегіон як у сфері спрощення дозвільно-погоджувальних процедур, так і державного архітектурно-будівельного контролю.
“З приходом нового уряду основну увагу було приділено імплементації положень законодавства у сфері містобудівної діяльності на місцях. Міністерством були розроблені і направлені до регіонів офіційні роз’яснення щодо окремих положень, неоднозначне трактування яких призводило до ускладнень. Разом з Конфедерацією будівельників України проведено низку семінарів та круглих столів. Крім того, вжито заходів щодо зміцнення керівної ланки Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю та її територіальних органів та наповнення їхнього складу кваліфікованими фахівцями”, – сказав Володимир Гройсман. Він додав, що все це в комплексі дало змогу багатьом забудовникам ввести в експлуатацію те житло, яке не вдавалося ввести з різних причин останнім часом.
“Ми поступово наводимо порядок у системі взаємовідносин забудовника і держархбудконтролю. Функції останнього свого часу забрали у органів місцевого самоврядування, централізували, все замкнули на Держархбудінспекції в Києві. Це породило багато факторів, які негативно вплинули на розвиток будівельної діяльності. Новим урядом було прийнято рішення демонтувати систему, створену попередньою владою, яка обмежувала функції та права місцевого самоврядування. Уряд вже передав на розгляд парламенту законопроект про реформування системи держархбудконтролю. Цим законом ми передамо основні функції архітектурно-будівельного контролю органам місцевого самоврядування, залишивши за центральним органом тільки державний нагляд”, – прокоментував Володимир Гройсман.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас