"Газпром" ввів передоплату для України, бо передчуває програш у суді - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" ввів передоплату для України, бо передчуває програш у суді - експерт

Енергетика
2466
“Газпром” шантажує “Нафтогаз України” перед розглядом газової справи у Стокгольмському арбітражі, бо відчуває, що програє.
Про це заявив президент центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.
Експерт переконаний, що переведення України на передоплату не має жодних законних підстав.
“Жодна з європейських країн не співпрацює з “Газпромом” у режимі передоплати. Там діє правило “Днем деньги – вечером стулья”. З позиції закону “Газпром” не має права цього робити. Але для Росії контракти, договори вже давно не мають ніякого значення. У неї свої трактування, чинять по праву сили”, – сказав він.
Гончар порадив діяти виключно в правовому полі й не піддаватись на шантаж Росії.
“Правовий механізм розгляду в арбітражі вже запущений. Лист із боку “Нафтогазу” 28 травня вже має бути в Стокгольмському арбітражі. Припинити постачання газу “Газпром” погрожує 3 червня. Це шантаж: якщо не позиватиметесь до Стокгольму, постачання не перекриватимемо. Вже були подібні випадки з чеською компанією, коли “Газпром” не доводив справу до розгляду. В останній момент ішов на зустріч стороні-позивачу, якщо відчував, що програє, щоб не виплачувати штрафні санкції. Відступати не потрібно ні за яких умов. Бо це зайвий раз демонструє, що рішення арбітражу буде не на їхню користь”, – наголосив експерт.
З його слів, порозумітись із Росією через переговори в двосторонньому форматі вже не можливо. Єдиний вихід – Стокгольмський арбітраж або так званий Варшавський процес, де переговори в тристоронньому форматі проводить Єврокомісія.
“Європейська комісія змусить “Газпром” зайняти конструктивну позицію. Бо саме Європа є основним споживачем газу, а значить – постачальником грошей до Росії”, – наголосив Гончар.
Нагадаємо, “Газпром” 13 травня перевів Україну на передоплату за газ, виставив “Нафтогазу” попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд. З урахуванням вихідних днів “Нафтогаз” примушують оплатити рахунок до 2 червня. А починаючи з 3 червня в разі несплати обіцяють перекрити вентиль.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас