Росія намагається добудувати "Південний потік" за допомогою України - екс-прем'єр Чехії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія намагається добудувати "Південний потік" за допомогою України - екс-прем'єр Чехії

Енергетика
3630
Мета нової російсько-української газової кризи полягає в продавлюванні будівництва газопроводу “Південний потік”, який транспортуватиме російський газ до Європи в обхід України, заявив колишній прем’єр-міністр Чехії, президент Чеської асоціації централізованого опалення Мірек Тополанек, пише “Українська енергетика” з посиланням на PraguePost.
Подібним Тополанек назвав 2009 рік, коли метою було продавити газопровід “Північний потік”. Енергетична криза в 2009 році, коли постачання газу через Україну до Європи були перервані, має подібні риси з нинішньою, зазначив він.
“У той час як однією з основних цілей під час кризи 2009 було ослаблення протистояння Швеції, Балтійських країн і Польщі будівництву “Північного потоку”, який потім був завершений негайно, можна очікувати, що основною метою російсько-української кризи є тиск щодо будівництва “Південного потоку”, – сказав Тополанек, який у 2009 році очолював уряд Чехії.
Він додав, що енергетична безпека не покращилася з 2009 року. “Ми знову робимо ті самі помилки”, – сказав Тополанек.
Зусилля Росії щодо створення захисної зони від навколишніх країн стали очевидними в російсько-українському конфлікті, зазначив він. Тополанек також згадав про стратегічну важливість ділянки навколо Слов’янська, яка нібито має великі запаси сланцевого газу.
Вирішення кризи в Україні може полягати в приватизації української газотранспортної системи, заявив Тополанек. “Великі гравці на ринку, такі як “Газпром”, купили б її”, – сказав він, вказавши при цьому ціну – $20 млрд.
Раніше повідомлялося, що “Газпром” направив офіційне повідомлення “Нафтогазу України” про перехід на авансову оплату газових постачань. І виставив “Нафтогазу” попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд.
Тим часом переговори щодо газу між РФ, Україною та ЄС вже проходили на міністерському рівні 2 травня, 12 травня вони пройшли на рівні експертів, нова міністерська зустріч очікується 16 травня в Афінах.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас