Польща звинуватила Росію в "жорстокій грі" - вона використовує країни ЄС для тиску на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща звинуватила Росію в "жорстокій грі" - вона використовує країни ЄС для тиску на Україну

Енергетика
2619
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що “Газпром” використовує країни ЄС для тиску на Україну, вимагаючи від неї сплати боргів за постачання газу за допомогою іноземної допомоги і кредитів. Виступаючи на прес-конференції перед журналістами, польський прем’єр звинуватив російську компанію в “жорстокій грі”.
“Ми є свідками жорстокої гри з боку “Газпрому”, який хоче натиснути на Західну Європу і західних політиків, щоб вони в свою чергу змусили Україну заплатити за газ за допомогою західних кредитів. Для мене це неприйнятно. Проте деякі країни залежать від російського газу і тому уразливі перед подібним тиском”.
При цьому Туск не зазначив, які саме європейські країни російська компанія “використовує” у своїй “жорстокій грі”, вимагаючи від України оплати за борги з газових постачань.
Більшість країн Центральної Європи, а також Німеччина, Австрія, Італія і низка інших держав, отримують російський газ через ГТС України, тому будь-яке порушення постачань може поставити їх у досить незручне становище.
Крім того, Дональд Туск також піддав критиці низку європейських політиків, які, на його думку, невтішно відгукнулися про майбутні перспективи України. Зокрема, Жан-Клод Юнкер, колишній глава Єврогрупи і один з кандидатів на пост президента Європейської комісії, днями висловив сумніви в тому, що Україна в найближчій перспективі може приєднатися до ЄС. На думку Юнкера, наслідки поточної політичної кризи в Україні будуть відчуватися протягом дуже довгого часу.
У своїй заяві 12 травня Юнкер зазначив: “Я не думаю, що Україна зможе стати членом Євросоюзу протягом наступних 10-15 років, не кажучи вже про те, щоб Україна стала членом НАТО”.
Туск прокоментував цю заяву: “У мене склалося враження, що чим більш “західним” є той чи інший політик, тим менше він собі уявляє, наскільки серйозна ситуація склалася в Україні”.
Трохи більш жорстко польський прем’єр висловився з приводу заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Угорський прем’єр заявив, що влада його країни планує розпочати видачу громадянства угорцям, які проживають на території України, а також зажадав автономії для угорців, які проживають в Україні.
“Висловлювання пана Орбана сумні і недоречні. Нам не слід потурати, прямо або побічно, сепаратизму в Україні”, – заявив Туск.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас